ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Policie viní šéfku domova pro postižené, že za úplatek ovlivnila zakázku

  • 13
Policisté zahájili trestní stíhání ředitelky zařízení pro zdravotně postižené z jedné z obcí na Frýdecko-Místecku. Podle vyšetřovatelů vybrala bez výběrového řízení kvůli rozšíření ústavu jednu stavební firmu, za což dostala úplatek sto tisíc korun. Obviněný je i jeden muž z této firmy.

Podle zjištění MF DNES jde o Domov pro osoby se zdravotním postižením v Komorní Lhotce, což je obec s 1 400 obyvateli. O policejním vyšetřování jsme psali už v minulém roce.

Čtyřiačtyřicetiletá Andrea Sztefková, ředitelka ústavu zřizovaného obcí a současně členka vedení obce, čelí obvinění ze zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. O sedm let mladší muž vyslechl navíc i obvinění z podplácení.

MF DNES Sztefkovou kontaktovala, žena vinu odmítá. „O zahájeném trestním stíhání na základě udání vím, ale určitě jsem nic neovlivňovala a nedostala žádný úplatek. Budu se hájit,“ konstatovala stále ředitelka ústavu.

Trestné činy se podle policie odehrály v době od roku 2017 do srpna 2019.

„K tomu, aby (obviněná) získala dotační titul a peníze od kraje, musela rozšířit ubytovací kapacitu ústavu. Což znamenalo oslovit minimálně tři firmy, jak ukládá zákon o zadávání veřejných zakázek, a požádat o cenové nabídky na projekty i samotnou realizaci,“ přiblížila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Jenže jak zjistili vyšetřovatelé z hospodářské kriminálky, žena přímo oslovila jednu společnost na Karvinsku.

Ještě před vypsáním zakázky ve veřejné soutěži údajně dostala firma podklady pro vypracování projektové dokumentace, díky čemuž obviněný muž získal zjevnou výhodu. Poté firma podala nabídku.

Podle policie dostala ředitelka v obálce 100 tisíc

„V této nabídce už měla být zahrnuta i odměna pro paní ředitelku, jak oba obvinění uvedli při výslechu,“ dodala policejní mluvčí.

To ještě nebylo vše. Obviněný muž podle policie zajistil vyhotovení dalších dvou fiktivních nabídek, pochopitelně s vyšší částkou, než podala jeho firma.

Zakázku s cenou přesahující půl milionu korun tak bez problémů získal, přičemž ředitelka ústavu si podle kriminalistů přišla na sto tisíc korun.

„Ženě hrozí trest odnětí svobody dva až až osm let. Obviněnému muži šest měsíců až tři roky,“ konstatovala Michalíková.

,