Kolonie Bedřiška v Ostravě byla problémovou lokalitou. To by se brzy mělo...

Kolonie Bedřiška v Ostravě byla problémovou lokalitou. To by se brzy mělo změnit. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Nová střelnice bude pod zemí, obyvatele přestane obtěžovat hlasitá střelba

  • 0
Výrazné změny čekají lokalitu na pomezí ostravské části Hulváky a obvodu Nová Ves. Magistrát tam chce vytvořit moderní střelnici, která by už okolí neobtěžovala hlukem, a lepší éra snad čeká i tamní bývalou hornickou kolonii Bedřiška.

Současná střelnice už nevyhovuje požadavkům, zvláště pak těm hlukovým, na což si lidé ze sousedství stěžují. „Chceme tam vybudovat střelnici novou, moderní, která bude akceptovat všechny limity, které toto území má,“ popsala změny mluvčí ostravské radnice Gabriela Pokorná.

Stát bude na pozemcích u Plzeňské ulice, poblíž křižovatky s ulicí U Koupaliště, které původní vlastník převedl na město. Dokončení projektu tak nestojí nic v cestě.

Kdy se však střelnice začne skutečně stavět a kolik bude stát, zatím město netuší. „V tuto chvíli připravujeme projektovou dokumentaci. Chceme, aby vzniklo místo jak pro tréninkovou sportovní střelbu, tak pro pořádání střeleckých soutěží,“ nastínila plány města Pokorná.

Nová vize s sebou nese spoustu stavebních úprav. Současná střelnice je v podstatě otevřeným objektem, kvůli tomu častá střelba ruší obyvatele přilehlých území.

Většina střelnice pod zemí

„Abychom tento handicap odstranili, bude nutné existující stavbu demolovat a místo ní postavit jinou. Novou střelnici si představujeme jako krytý a uzavřený objekt. Z bezpečnostních, ale především akustických důvodů proto požadujeme, aby architekti střelnici z převážné části situovali pod úroveň terénu,“ specifikovala ostravská mluvčí Pokorná.

Přestože je střelnice v těsné blízkosti někdejší kolonie Bedřiška, její přestavba s obnovou této části města nesouvisí.

Nouzovou obytnou kolonii pod Hulváckým kopcem, která se po revoluci proměnila v ghetto, slibuje město přetvořit v moderní obytnou zónu několik let.

„K plánu zabývat se tímto územím, přičemž kolonie byla už před rokem 1989 určena k postupnému zániku, nás přivedli lidé, kteří tam dlouhodobě bydlí. Dokázali se v kritické fázi semknout a v rámci možností začali vylepšovat okolí a bojovat za svůj prostor,“ uvedl už v září 2020 primátor Tomáš Macura.

Zapojí se i obyvatelé domů

Radní tehdy zvolili netradiční postup a nechali vypracovat studii, která má dvě roviny. Technický návrh, které objekty zachovat a které radši nahradit, doplňuje rozvrh toho, co má kdo udělat, a to včetně místních obyvatel.

„Po proměně by tak nová Bedřiška mohla nabídnout atraktivní prostor pro bydlení těm, kteří preferují život v přírodní lokalitě na dosah města,“ doplnil primátor.

Studie, kterou město před dvěma lety představilo veřejnosti, zahrnuje čtyři etapy přestavby a výhledově by tam mělo bydlet 540 lidí. Její součástí byl i předběžný odhad nákladů ve výši 472 milionů korun.

Noví nájemníci i demolice

„V současnosti se zpracovává projektová dokumentace pro technickou infrastrukturu a teprve v návaznosti na ni bude možné řešit samotnou novou zástavbu kolonie,“ přiblížila současné dění Gabriela Pokorná. Zpracována byla také studie přestavby objektu bývalé kotelny na komunitní centrum.

„V návaznosti teď budeme zadávat další projekční práce,“ poznamenala Pokorná s tím, že městský obvod Ostrava – Mariánské Hory a Hulváky, do jehož katastru kolonie patří, již některé domy v Bedřišce opravil a nastěhovali se do nich noví nájemníci. Domy v dezolátním stavu jsou pak strhávány průběžně.

Kolonie vznikla na začátku 20. století v souvislosti s výstavbou blízkého Dolu Bedřich, finské domky tam stojí od 50. let minulého století.

Kolonie Bedřiška (červená značka) a střelnice (modrá značka) stojí na pomezí ostravských obvodů Mariánské Hory a Hulváky a Nová Ves.

Kolonie Bedřiška (červená značka) a střelnice (modrá značka) stojí na pomezí ostravských obvodů Mariánské Hory a Hulváky a Nová Ves.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz