(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Nextbike

Sdílená šedomodrá kola se rozjedou po Ostravě v půli dubna

  • 4
Podle původní dohody s městem měl vítěz soutěže spustit provoz sdílených kol v Ostravě začátkem dubna. Teď už je ale jisté, že šedomodrá kola firmy Nextbike si budou lidé moci poprvé vyzkoušet až v polovině měsíce.

„Menší zpoždění je dáno tím, že společnost chce od začátku provozovat ve městě všech 600 kol. Slavnostní zahájení jejich provozu tak bude 15. dubna. Na každou výpůjčku přispěje město necelou desetikorunou,“ říká náměstkyně ostravského primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová. 

Podotkla, že ve městě budou jezdit i růžové bicykly firmy Rekola Bikesharing, které Ostravané znají už z loňska, ale bez finanční podpory magistrátu. „My startujeme už v pátek,“ potvrdil za Rekola Lubomír Fridrich.

„Konkurenci vítáme. Příští rok tu mohou stejnou službu nabízet třeba tři společnosti. Všechny mohou parkovat u městských stojanů. Letos jsme nechali vyrobit 270 trojstojanů, u nichž pohodlně zaparkuje šest kol, a 200 jednoduchých stojanů pro 400 kol. Nyní je instalujeme. Sloužit by měly i cyklistům, kteří si k nim budou chtít zamknout vlastní kola,“ líčí Šebestová.

Loni byla sdílená kola k dispozici především v širším centru krajského města. Pro velký zájem se letos rozšíří i do řady dalších obvodů.

V Moravské Ostravě a Přívozu tak lidé najdou 59 míst se stojany pro sdílená kola, v Porubě 47, na území Jihu 36, v Mariánských Horách a Hulvákách 23, ve Slezské Ostravě 37, ve Vítkovicích 15 a v Hošťálkovicích pět. Ostrava má už 253 kilometrů cyklostezek a další staví či připravuje.