V Beskydech pomáhali záchranáři zraněné ženě.. (18. dubna 2020)

V Beskydech pomáhali záchranáři zraněné ženě.. (18. dubna 2020) | foto: Horská služba ČR, oblast Beskydy

Pilot kluzáku při tandemu nezapnul ženě popruhy, prokázalo šetření pádu

  • 20
Loňskou dubnovou nehodu v Beskydech, při které žena vypadla z tandemového padákového kluzáku a dopadla na zem z 15 metrů, způsobila laxnost pilota. Ten podle výsledku vyšetřování zapomněl usazené klientce zapnout popruhy.

Pilot si své zaváhání uvědomil záhy po startu z Velkého Javorníku. To když žena začala vyklouzávat ze sedačky. 

Snažil se tak co nejdříve přistát. Když mu žena opakovala, že už se déle neudrží, aktivoval po třech minutách letu záložní padák. „Vrchlík padáku se při nouzovém přistání zachytil v korunách stromů a cestující spadla z cca patnáctimetrové výšky na mírný svah,“ konstatuje vyšetřovací zpráva  Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. 

Žena, která dostala poukaz na tandemový let od kamarádek, si při pádu vážně poranila nohy a pánevní kosti a skončila v nemocnici. 

Ve své výpovědi po nehodě si stěžovala, že před letem dostala od pilota jedinou instrukci – rychle se rozběhnout.

Vyšetřovatelé v závěrečné zprávě konstatovali, že pilot během předletové přípravy a v průběhu letu postupoval zcela neprofesionálně. „Neprovedl kompletní ustrojení cestující do popruhů sedačky, kontrolu ustrojení před startem, včas nepřerušil let vhodným přistávacím manévrem podél nebo proti svahu a záložní padák aktivoval na nevhodném místě,“ uzavřeli.