Dagmar Havlová ve filmu Vlastníci. Snímek bude v nabídce letošní online verze festivalu Kino na hranici.

Dagmar Havlová ve filmu Vlastníci. Snímek bude v nabídce letošní online verze festivalu Kino na hranici. | foto: Cinemart

Kino na hranici bude, festival se představí alespoň na internetu

  • 2
Už dvakrát jej odložili a biografy zůstávají i nadále uzavřeny, přesto se největší mezinárodní filmový festival v regionu, Kino na hranici, uskuteční. Pořadatelé se rozhodli pod vlivem koronavirových restrikcí uspořádat festivalovou virtuální verzi. V nabídce bude až pět desítek titulů, zejména dosavadních diváckých hitů.

Online edice oblíbené přehlídky se bude konat 23. až 29. listopadu za mírný akreditační poplatek. Program vytvoří snímky zejména z Polska, Česka a Slovenska.

Připraveny jsou například projekce úspěšných titulů jako Staříci, Tiché doteky, Vlastníci, Poslední aristokratka, Baťa, první globalista, Osamelí bežci: Ideme ďalej!, Raj na zemi, Dolina Bogów, Ikar. Legenda Mietka Kosza a Eastern.

„Letos nabízíme možnost zhlédnout vybrané filmy z původně plánovaného programu festivalu, a to nejzajímavější tituly natočené za poslední rok plus některé snímky z retrospektiv, které ohlásí program příštího ročníku. Doufáme, že tato forma bude listopadovou alternativou tradičního setkávání v Těšíně a Českém Těšíně,“ říká ředitelka festivalu Jolanta Dygośová.

Byla to právě ona, kdo už v minulosti avizoval dvě změny v původním konání přehlídky.

„V březnu jsme se ocitli v neskutečné situaci, která všechny zaskočila, změnila svět, prověřila naše plány a ukázala jejich křehkost. Připomněla také priority, jako je lidský život a pocit bezpečí. Podstatná je ovšem i kultura. Existují akce, kde stejně důležité jako program jsou i místo konání a atmosféra. Pracujeme proto na tom, abychom se příští rok vrátili k tradičnímu formátu festivalu,“ zdůraznila ředitelka Kina na hranici.