Vizualizace možné budoucí podoby části areálu někdejších Dukelských kasáren

Vizualizace možné budoucí podoby části areálu někdejších Dukelských kasáren | foto: Atelier38

Z kasáren nová obytná čtvrť. Opava vybírá ze tří developerů

  • 0
S byty, obchody i s plochami pro poskytování dalších služeb počítají zájemci o Dukelská kasárna v Opavě. S vizí na využití areálu, který Opava nabídla k prodeji, se městu přihlásilo šest developerů. Do užšího výběru postoupili tři.

„Po prezentaci jednotlivých návrhů budeme jednat se třemi zájemci. Rozhodnou bližší podrobnosti o jejich záměrech, zajímat nás bude konkrétní návrh smluvních podmínek. Jaké budou jejich závazky a časový harmonogram,“ řekl primátor Opavy Radim Křupala.

U dvou investorů měli radní výhrady k architektonickému řešení, další navrhoval přeprodej jiným developerům, což Opava nechce, dává přednost jednomu zájemci. Město nabídlo k odkupu střední a spodní část Dukelských kasáren, přesně jde o 6,6 z celkových 11,8 hektaru plochy areálu. Investor mohl projevit zájem o každou zvlášť i obě dohromady.

Cenu stanoví posudek

Podle urbanistické studie města by ve střední části mělo vzniknout osmnáct bytových domů s asi čtyřmi stovkami bytů. Ve spodní části přiléhající k Sokolovské ulici si investor musí poradit s využitím stávajících kasárenských budov.

„Jeden z trojice investorů, s nimiž dále jednáme, má zájem o střední i spodní část. Původní budovy chce opravit a umístit tam také byty,“ doplnil primátor s tím, že pro zbývající dva zájemce je atraktivní především středová část a využití té spodní podmiňují spoluprací s městem či ziskem dotací.

Rozhodnutí padne v září. Opava chce pozemky v areálu kasáren prodat za cenu obvyklou podle aktuálního znaleckého posudku. Primátor ji odhaduje na tisíc korun za metr čtvereční. Celkovou částku nelze vyčíslit, ještě se neví, kolik metrů bude zastavěná plocha a co zbude na veřejná prostranství. Areál kasáren chátrá od roku 2007.