ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: kodis.cz

Dopravní karty Moravskoslezského a Zlínského kraje jsou nově propojené

  • 6
Majitelé karty ODISky, kteří s ní platí za cestování hromadnými dopravními prostředky po Moravskoslezském kraji, mají nyní možnost využít tuto kartu také pro úhradu jízdného i ve Zlínském kraji. Oba krajské karetní systémy jsou totiž nově propojené. I držitelé zlínské karty ZETKA mohou snadněji přejet do vedlejšího kraje.

„Platební systémy jsme propojili jako první právě se Zlínským krajem proto, že je to náš sousední region a existuje poměrně významná přeshraniční doprava mezi našimi kraji,“ uvedl jednatel moravskoslezské společnosti Koordinátor ODIS (KODIS) Aleš Stejskal.

Tuto spolupráci chce KODIS navázat i s Olomouckým krajem. Ale protože ten vlastní dopravní kartu nemá, bude hledat jiné způsoby, například přes mobilní aplikace.

Za uplynulých deset let od vzniku čipové karty ODIS požádalo o její vydání přes 600 tisíc obyvatel kraje. Většina si na ni zpočátku nahrávala jen měsíčníky nebo jiné dlouhodobé kupony.

Už řadu let ale slouží karta ODIS také jako elektronická peněženka. Kdo v ní má peníze, mohl jimi dosud platit jízdné v celém Moravskoslezském kraji: v městské i příměstské dopravě včetně vlaků. Od roku 2020 jsou vydávány ODISky nové generace, které obsahují aplikaci Českých drah a brzy budou moci být používány i jako IN-karty.

Možností bude přibývat

Nově mohou majitelé ODISek s nabitou elektronickou peněženkou kupovat jednotlivé jízdné i v regionálních autobusech ve Zlínském kraji. A jakmile tam zavedou dlouhodobé časové jízdné, bude je možné nahrát na ODISku také.

„Hotovost si mohou lidé na svou kartu ODISku nabít v dopravních centrech, u řidičů autobusů, v automatech, ale ideálně v pohodlí domova prostřednictvím e-shopu,“ doporučil Aleš Stejskal.

Dopravní kartu ZETKA si zatím vyzvedlo asi šest tisíc obyvatel Zlínského kraje. Karta tam totiž zatím platí pouze v autobusech, ale od druhé poloviny roku by mohla platit také v regionálních vlakových spojích.