Nová Rozhledna u Karlovy Studánky má být velmi podobné vyhlídce na Velkém Roudném u Slezské Harty.

Nová Rozhledna u Karlovy Studánky má být velmi podobné vyhlídce na Velkém Roudném u Slezské Harty. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Karlova Studánka naplánovala rozhlednu k sousedům. Zatím nesmí stavět

  • 3
Na stavbu rozhledny na Ovčím vrchu už Karlova Studánka na Bruntálsku získala dotaci. Teď ale žádá, ať jí krajský úřad coby poskytovatel peněz povolí posun termínu dostavby. Obec totiž věž naplánovala na katastr sousední vsi, a to do míst, kde se zatím stavět nesmí.

Vedení lázeňské obce sice schválilo záměr postavit na Ovčím vrchu blízko turistické trasy rozhlednu za více než milion korun a vzápětí na její stavbu získalo od Moravskoslezského kraje dotaci bezmála 800 tisíc, pak se ale objevily komplikace. Naplánovaná stavba se totiž nachází na katastru sousední Světlé Hory, což by podle vedení Karlovy Studánky údajně neměl být až takový problém.

Jak bude rozhledna vypadat?

Vzhled plánované rozhledny v Karlově Studánce by měl podle starostky obce Radky Chudové připomínat rozhlednu na Velkém Roudném v obci Roudno.

Vyhlídková věž na Ovčím vrchu, který se nachází ve výšce 966 metrů nad mořem, by měla být ze dřeva a zřejmě o něco nižší než dvacetimetrová rozhledna na Velkém Roudném.

Hlavní potíž ale je, že na místě zatím není povoleno stavět. A představitelé Studánky teď musejí čekat, až Světlohorští možnost na Ovčím vrchu stavět zakotví do územního plánu. Budou muset být trpěliví. Zabere to totiž ještě minimálně rok.

Dotace umožňuje stavbu na cizím katastru

Představitelé Karlovy Studánky záměr stavby a žádost o dotaci z krajského programu na podporu rozvoje turistických oblastí Moravskoslezského kraje vypracovali krátce poté, co byli na podzim 2010 zvoleni do svých funkcí.

Na zpracování žádosti o dotaci měli podle starostky Radky Chudové asi dva týdny. "Čas v tom ale nehraje roli. V podmínkách dotačního programu nebylo napsáno nic o katastru, ve kterém by stavba vznikla," řekla starostka.

"Není podmínkou, že by projekty musely být realizovány v katastrech jednotlivých žadatelů," potvrdila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Karlova Studánka má velmi malou rozlohu

Teď už je jisté, že rozhlednu obec v původně deklarovaném termínu, do 30. října 2012, nepostaví. Žádá proto kraj o posun původního termínu o tři roky. O tom, zda jí Moravskoslezský kraj vyjde vstříc, rozhodnou jeho zastupitelé právě nyní ve středu.

Starostu Světlé Hory Václava Vojtíška nepřekvapilo, že Karlova Studánka rozhlednu naplánovala na katastr jejich obce. "Ten katastr v minulosti patřil Suché Rudné, která dřív bývala samostatnou obcí. Karlova Studánka vznikla až později. Svůj vlastní katastr má strašně malý. Holt je to dáno historicky. I kvůli stavbě rozhledny bude nutné katastr upravit," poznamenal starosta, který je rád, že má rozhledna na Ovčím vrchu vyrůst. "Bude to nová atrakce pro turisty," podotkl.