Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž, který si tykal s papežem. Ve Studénce si připomínají kardinála Tomáška

  11:59
Pouze se dvěma lidmi si tykal někdejší papež Jan Pavel II. Jedním z nich byl i rodák ze Studénky, český kardinál František Tomášek. Muž, kterému projevovali úctu prezidenti světových velmocí, se zapsal do dějin především svým působením ve funkci kardinála a pražského arcibiskupa v nelehkých dobách normalizace, kdy si přes veškeré ústrky i nebezpečí dokázal zachovat konzistentní morální postoj.
Vystavovatelům se i díky záštitě kardinála Duky podařilo získat řadu cenných...

Vystavovatelům se i díky záštitě kardinála Duky podařilo získat řadu cenných osobních předmětů Františka Tomáška. Kardinál Dominik Duka se zúčastnil i slavnostního zahájení výstavy. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Studénka si nyní připomíná 120 let od narození této osobnosti velkolepě pojatou výstavou.

František Tomášek se narodil 30. června 1899 v rodině místního nadučitele. „Jeho otec ale umřel, když bylo Františkovi sedm let. Maminka zůstala s šesti dětmi sama. Poté, co odešel nejstarší z bratrů do Olomouce na gymnázium, se tam s ostatními dětmi přestěhovala i ona,“ připomíná Hana Maiwalderová, ředitelka SAK Studénka, která za vznikem výstavy stojí.

Ve Studénce František Tomášek strávil prvních jedenáct let svého života. „Máme zde zachovány i třídní knihy, kde je zaznamenán jeho prospěch,“ uvádí Maiwalderová.

Před válečnou frontou jej zachránila tuberkulóza

Dobu první světové války už strávil Tomášek v Olomouci. Byl odveden, na frontu ale kvůli svému zdravotnímu stavu odvelen nebyl, měl totiž tuberkulózu.

Po válce se rozhodl vstoupit do kněžského semináře a na studia teologie a v roce 1922 byl po úspěšném studiu vysvěcen na kněze. „Svou první mši sloužil ve farním kostele v rodné Studénce,“ podotýká Maiwalderová.

V předválečném období působil Tomášek jako učitel náboženství v Olomouci a poté v Kelči u Hranic. Kvůli pověsti skvělého katechety jej v roce 1934 vyzval profesorský sbor olomoucké teologické fakulty, aby na ní přednášel místo odchozího profesora Václava Kubíčka. Po potřebném studiu se v roce 1938 stal doktorem teologie.

Ve složité poúnorové době byl papežem Piem XII. jmenován pomocným biskupem pro Olomouc a následně byl neveřejně vysvěcen na biskupa.

V roce 1951 byl bez soudu poslán do internačního tábora v klášteře v Želivě, kde strávil celkem tři roky. Po propuštění se stal administrátorem farnosti Moravská Huzová, kde byl až do roku 1965. „Dodnes se tam nacházejí pamětníci, kteří na Tomáška vzpomínají s velkou láskou jako na člověka, za kterým mohli kdykoliv přijít a který s nimi zůstal v blízkém kontaktu i poté, co se stal kardinálem,“ popisuje Maiwalderová.

„Zakázaný“ biskup na koncilu

Když v roce 1962 uspořádal papež Jan XXIII. vatikánský koncil, pozval na něj všechny biskupy, i ty ze zemí socialistického bloku. Československo chtělo projevit dobrou vůli a vyslalo právě Františka Tomáška, který paradoxně doma neměl oficiální souhlas k vykonávání biskupské činnosti. „I když byl na koncilu pro ostatní zcela neznámý, vystupoval velmi aktivně a jeho příspěvky vzbudily značný ohlas,“ líčí Maiwalderová. 

Ještě v průběhu koncilu se František Tomášek stal administrátorem pražské arcidiecéze a v roce 1977 jej papež Pavel VI. jmenoval kardinálem a arcibiskupem pražským. Za svého působení v této funkci se stále hlasitěji ozýval proti komunistickému útlaku a pronásledování církví a věřících a stal se jedním ze symbolů protikomunistického odporu.

„O jeho morálních postojích nám vyprávěl i kardinál Dominik Duka, který se s Tomáškem osobně znal. Byl to člověk, který nikdy nerezignoval a nešel pod svou morálku, i když to neměl jednoduché. Byl neustále odposloucháván a sledován. Musel být kvůli tomu pořád ve střehu, doma musel důležité dokumenty kvůli prohlídkám schovávat, musel se hlídat, co kdy může říct,“ popisuje Maiwalderová.

I přesto si podle ní dokázal Tomášek udržet kontakt s běžnými lidmi. „Kdo mu poslal dopis, tomu odpověděl, neměl na to žádnou agendu, vše psal sám,“ říká.

„Jméno Tomášek nám všude otevíralo dveře“

Když před třemi měsíci začali ve Studénce s přípravou výstavy na počest 120 let od narození kardinála Františka Tomáška, vůbec netušili, jak velkolepou expozici se jim podaří sestavit. „Naše původní představa byla, že tam bude pár informačních panelů doplněných fotografiemi a několika osobními předměty. Nejsme totiž profesionální muzejní instituce. Nakonec zde ale máme zapůjčené věci z depozitáře pražského arcibiskupství s obrovskou historickou hodnotou,“ popisuje vedoucí SAK Studénka Hana Maiwalderová. 

„Jméno Františka Tomáška nám totiž otevíralo všude dveře. Lidé nám s důvěrou půjčovali předměty a pomáhali, ať to bylo na jeho někdejší farnosti, na olomouckém arcibiskupství, v ostravsko-opavské diecézi, nebo v Praze. Pak nám poradili, že ještě lépe by to šlo, kdyby oficiální záštitu nad výstavou převzal kardinál Dominik Duka. I on byl velmi vstřícný. Stačily dva dny a záštitu jsme měli oficiálně potvrzenou,“ popisuje Maiwalderová.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Advantage Consulting, s.r.o.
PODPORA MANAŽERA STAVEB (25-38.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 25 000 - 38 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...