Hledače kamínků nadchly kresby šachet, bývalý havíř jim věnuje desítky hodin

  • 2
Zapne troubu, předehřeje ji na 70 stupňů a vloží do ní výstavní placatý kámen. „Známí se mi smějí, že lidé si normálně pečou v troubě bábovku nebo koláče,“ glosuje Luboš Černý. Nejedná se ale o žádné pominutí mysli, nadšenec z Karviné si takto jen chystá své „plátno“. Od března totiž našel zálibu v malování na kameny.

„Mám takové místo u Olše, kam chodím sbírat. Kameny pak doma umyju jarem a dám do trouby vysušit. Poté si na nich připravím bílý podklad a můžu začít kreslit,“ vysvětluje 44letý muž.

U bývalého horníka nepřekvapí, že se zaměřil na tematiku šachet. Co už ovšem nutí člověka uznale pokynout hlavou, je preciznost, s jakou se mu již nečinné šachty z Ostravska a Karvinska daří akrylovými fixy autenticky vyobrazit na kusy tvrdé hmoty.

Kreslení těžních věží se věnuje od března, od té doby jich zvládl bývalý horník dokončit ke dvěma desítkám.

Kreslení těžních věží se věnuje od března, od té doby jich zvládl dokončit ke dvěma desítkám. S řadou svých výtvorů se již rozloučil. Dokončenou kresbu totiž tento nadšenec ukládá do míst, kde vyobrazená šachta stála, nebo ještě stále stojí. „Kámen tam vydrží maximálně den,“ říká ze zkušenosti Luboš Černý. 

S tím ale muž, který se ještě donedávna kreslení intenzivněji nevěnoval, předem počítá. 

Hledání pokreslených kamínků je totiž v Česku aktuálně obrovským fenoménem, kterým se baví statisíce lidí. Ti se sdružují například ve facebookových skupinách, ta největší s názvem „Kamínky“ má aktuálně přes 320 tisíc členů. 

Společným koníčkem skupiny je vkládání, vyhledávání a přesouvání pomalovaných kamínků v přírodě a na turisticky exponovaných místech. Objevené „poklady“ pak tito lidé se společným koníčkem prezentují právě prostřednictvím sociálních sítích.

Dostal nabídky, ale dál chce kreslit pro radost

O výtvory nadšence z Karviné je velký zájem. Přece jen je na nich na první pohled vidět mnoho hodin práce. „Jedna kresba mi zabere v průměru asi šest hodin času, ale na jedné ze šachet jsem pracoval i dvanáct hodin,“ líčí bývalý kombajnér z Dolu ČSM.

Luboš Černý se věnuje kresbám šachet. U Dolu Michal (na snímku) minulé pondělí...

Minulé pondělí uložil svůj nejnovější výtvor, kámen s kresbou Dolu Michal, do konstrukce tamní těžní věže. 

Na zadní straně pak připsal jméno zmíněné facebookové skupiny, své iniciály i poštovní směrovací číslo. „Nálezce jej pak zadá k fotografii na sociální síti a já tak snadněji zjistím, u koho skončil,“ vysvětluje. 

Cílů má ještě bývalý horník vytipovaných hodně a až mu šachty dojdou, začne je klidně kreslit z jiných úhlů nebo z různých období. 

Na svůj „domovský“ důl ČSM se ale zatím Luboš Černý nechystá. „Maluju jen ty, které už skončily,“ vysvětluje. A na co zatím také neslyší, je využití jeho umu ke komerčním účelům. „Dostal jsem nabídky, abych něco nakreslil za peníze, ale na to nejsem. Budu raději dál kreslit šachty jen tak pro radost,“ uzavřel.