Kamennému divadlo se snaží nadšenci zase vdechnout život. | foto: cestovanivylety.cz

Lidé chtějí vrátit slávu starému kamennému divadlu v Novém Jičíně

  • 0
Přes čtyřicet nadšenců z Nového Jičína se rozhodlo vrátit zájem a slávu kamennému divadlu na okraji Nového Jičína, které stojí při lesní cestě na oblíbené výletiště Skalky.

Vše začalo zhruba před měsícem, kdy šel Jaromír Radkovský okolo divadla se svým synem. „Divil se, co to je a proč je divadlo takové rozpadlé. A já si řekl, že bychom s místem, které má tak úžasný genius loci, měli něco udělat,“ vzpomenul Radkovský, který ve městě zasedá v zastupitelstvu.

Kamenné divadlo v roce 1952.

Na sociální síti založil skupinu, k níž se přidávají další lidé, dokonce už založili oficiální spolek. A začali pracovat.

„Při dvou brigádách jsme uklízeli odpadky, kterých bylo půl kontejneru. Také jsme zlikvidovali dvě divoká ohniště. Na další brigády se chystáme, práce tam je více než dost.“

Letos by ještě členové spolku chtěli odstranit náletové dřeviny, vypadlé nebo přeložené kameny vrátit na původní místo a také vytvořit nějaké bezpečné místo, kde by si zájemci mohli něco ugrilovat.

V dalších letech by se také naproti pódia mělo objevit více možností posezení.

Dříve se zde konala řada kulturních akcí

„Nechceme však vytvořit něco zcela nového, ale rádi bychom zakonzervovali a trochu vylepšili současný stav. Myslím, že mnoho nescházelo a za chvíli by nebylo poznat, že tady nějaké divadlo bylo, což by byla velká škoda,“ uvedl Radkovský.

Divadlo vzniklo v místě někdejšího kamenného lomu v roce 1929 díky iniciativě německého okrašlovacího spolku. Stejného, který se předtím zasloužil o lesní cestu na Skalky a dále na vrch Svinec.

„Konaly se tam koncerty, pořádalo mnoho kulturních akcí. Dokonce tam soutěžily mezinárodní pěvecké sbory,“ uvedl historik Muzea Novojičínska Radek Polách.

Divadlo bylo využíváno do konce 50. let, ale poté začalo zarůstat lesem. Až v roce 1997 se začalo místo - společně s myšlenkou každoročních Divadelních dílen Městského kulturního střediska - pomalu zvelebovat.