Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sběratel má i korespondenční lístky, které používaly šlechtické rody

  18:55
Sběratel Jiří Galda z Frýdku-Místku se může pochlubit bohatou sbírkou pohlednic a poštovních známek. Nejvíce ho fascinují takzvané celiny, které má i z Cejlonu nebo z Austrálie.

Jiří Galda se může pochlubit bohatou sbírkou pohlednic. Zaměřuje se především na žánrové a obzvlášť na období secese a Alfonse Muchu. | foto: Jan Smekal, MF DNES

Sběratel Jiří Galda je také propagátorem svého koníčku. Ve své hospůdce na okraji města pořádá pravidelná týdenní setkání místních sběratelů, kteří si zde vyměňují své zkušenosti či ukazují, jaké skvosty získali.

„Ke sběratelství jsem měl blízko už jako malý kluk. Fascinovaly mě obaly od žiletek a podobné věci. K filatelii jsem se ale dostal až v 80. letech díky bývalému tchánovi, který se jí trochu zabýval,“ uvedl Jiří Galda.

„Tehdy většinou známky lepili do německých knih. Když zemřel, pořídil jsem si katalogy a začal se do toho dostávat, zjišťovat, co to je filatelie a proč známky sbírat,“ říká Galda.

Bývalý horník, který až do roku 1990 pracoval na Dole Staříč, začal postupně kompletovat svou sbírku. Dával dohromady aršíky, které byly v té době dostupné. Jezdil také na filatelistické burzy.

Ohledně filatelie Galdovi hodně pomohl také soused

„Potom jsem se seznámil s filokartistou Václavem Peterem a hodně mi pomohl také soused Holub, který patřil mezi naše přední filatelisty. Ten mi hodně věcí ukázal, něco i zanechal a z toho pak vznikl základ mých sbírek,“ přiblížil Galda, který má dnes také slušnou sbírku pohlednic. Převážně žánrových.

„Rád se podívám i na místopisné, ale nesbírám je, protože zájemců o ně je příliš, takže jsou dost drahé. Ve Frýdku-Místku a okolí je velice silná základna sběratelů místopisných pohlednic. Troufám si říct, že nejsilnější v republice,“ zdůraznil sběratel.

Zajímavým filatelistickým oborem, který si Jiří Galda nejvíce oblíbil, jsou celiny. „Jsou to korespondenční lístky s natištěnou známkou. Toto mě zajímá nejvíce. Mám sbírku takřka z celého světa, respektive ze zajímavých oblastí,“ nastínil.

„Mám tady třeba celinu z roku 1847 z Velké Británie, kde je vytištěný maltézský kříž. Má hodnotu, jako by to byla známka. Používaly to šlechtické rody. Jsou to rarity, které se postupně rozšířily do světa, hlavně do Britského společenství národů,“ přiblížil nadšený sběratel.

Ten se může pochlubit i krásnými celinami z Cejlonu či Austrálie.

„U nás pak vznikly celiny tím, že se přetiskovaly rakouské pohlednice. Při tomto procesu došlo k různým nepřesnostem, čímž vznikly raritní kousky, které jsou sběratelsky velice cenné,“ podotkl s tím, že mezi jeho oblíbené celiny patří i ty ze Zakarpatské Ukrajiny, která v té době patřila Československu. „Tenkrát byla vydána série celin, která má dnes dost velkou hodnotu,“ podotkl Galda.

Pohlednice musí být staré alespoň sto let, aby měly hodnotu

Fascinují ho také korespondenční lístky z 1. světové války, které posílali vojáci z válečné fronty.

„Většinou všechny putovaly na cenzurní středisko do Vídně. Tady cenzurovali, co v dopisech stálo, a dávali na ně razítka ve tvaru trojúhelníku znázorňující, že dopisy prošly cenzurou,“ popsal s tím, že o těchto lístcích mluvil také ve Štrasburku při setkání s tamními filatelisty.

„Jejich předseda, bývalý ministr kultury, říkal, že se specializuje přímo na tuto oblast. Popisoval, že fungovala špionáž, která zase podle těchto korespondenčních lístků zjišťovala umístění rakouských vojsk,“ vylíčil.

„Každá strana tak s těmito dokumenty zacházela jinak, avšak pro obě měly v té době podstatnou váhu,“ vysvětlil Galda.

Když se seznámil s filokartisty, začal se věnovat pohlednicím. „Začaly mě zajímat hlavně žánrové pohlednice, zvlášť jsem si oblíbil období secese a Alfonse Muchu. V té době vydával nějaké pohledy i Mikoláš Aleš, většinou bez signatury, jsou to překrásné věci,“ poznamenal.

„Mám rád také novější období, a sice Melu Koehler, její pohlednice jsou překrásné. Jsou i dosti vzácné. Z dražších věcí jsou nádherné koláže měst či čtyřlístky,“ říká sběratel.

Aby měly žánrové pohlednice nějakou hodnotu, musejí být staré přes sto let a co nejvíce zachovalé. Pak jsou zajímavé pro sběratele.

„Důležité je se na celou věc dívat i z druhé stránky. Pokud má někdo pohled i se známkou, tak ten pak má daleko větší hodnotu. Proto je obrovská chyba známky odlepovat nebo vystřihávat. Existují totiž případy, kdy má pohlednice hodnotu pět set korun, ale je na ní známka za tři tisíce,“ upozornil.

Velice zajímavá z pohledu historie pohlednic je pak série nazvaná Města budoucnosti z roku 1905, kdy si města nechala vytvořit pohlednice, na kterých je znázorněné, jak si tehdy představovali město v budoucnosti.

„Nad městy létají balony, jezdí nadzemní dráhy, někde kotví lodě v přístavu. Tak je tomu třeba u Přerova. Je to velice žádaná kategorie. Proto je dost předražená, protože těchto pohlednic není mnoho a sběratelů, kteří se na ně zaměřují, je hodně,“ upoznornil Galda.

Ve své bohaté sbírce má kromě pohlednic a známek také například výnos Marie Terezie z roku 1754 na ručním papíře opravňující k vývozu mincí.

„Podobné dokumenty týkající se třeba i místních záležitostí jsou sběratelsky nesmírně cenné. Proto bych byl rád, kdyby se na mě obrátili lidé, kteří nějaké takové věci mají,“ vybídl.

„Každopádně ať nikdo nikdy nic neodlepuje nebo nevystřihuje. Jednou k nám přišla paní s výstřižky z novin. Kdyby je nechala pohromadě, měly by daleko větší hodnotu,“ uzavřel sběratel.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...