Právě v současnosti v dotčených lokalitách odebírají odborníci na tuto problematiku vzorky znovu. „U pachů je největší problém, že v podstatě lovíte ducha. Šíří se třeba dvacet minut jeden den v měsíci a vy potřebujete odebrat právě tyto vzorky. Předem ale nevíte kdy,“ říká Jiří Bílek, který se na pachy specializuje.
Jaké jste o zápachu z Hrabové měli informace, když jste se problémem začali zabývat?
Věděli jsme, že v průmyslové zóně pravděpodobně vzniká problém se zápachem nebo obecněji se znečištěním ovzduší, jehož součástí je zápach, a že je potřeba identifikovat jeho zdroj nebo zdroje. Zjišťování se nejdříve zaměřilo na znečišťující látky, které jsou v legislativě a mohou ohrozit zdraví přímo. Jako první tam Zdravotní ústav Ostrava tedy měřil škodliviny jako prach, oxidy dusíku, síry a podobně. Měření ale ukázalo, že tato skupina látek je ve vztahu k problému nezajímavá, výsledky vyšly dobře.
Lidský mozek funguje trochu zvláštně v tom, že když nějakou pachovou epizodu jednou zaznamená, uloží si ji v čichové paměti, a když se k ní i po delší době vrátí, vnímá ji daleko intenzivněji.