Kriticky ohrožený netopýr černý, který přezimuje v podzemí Javorového vrchu. | foto: Správa CHKO Jeseníky

Zima zahnala do jeskyní v Jeseníkách více netopýrů než obvykle

  • 5
V rozsáhlých podzemních labyrintech Javorového vrchu na Bruntálsku letos zimovalo výrazně více netopýrů než předchozí roky. Důvodem může být růst jejich populace, ale i nízké teploty, jež do podzemních krytů nahnaly i jedince, kteří jindy přečkali chladné období roku v dutinách stromů.

Letos zimovalo na Javorovém vrchu třináct druhů netopýrů. To je podle odborníků pro lokalitu obvyklé, avšak překvapilo množství jedinců.

„Nejpočetněji zde zimuje vrápenec malý. Ve spánku se zabalí do křídel a připomíná hruštičku visící ze stropu. Letos jich na Javorovém vrchu bylo napočítáno 1 612, téměř o dvě stovky více než minulou zimu,“ popsal zoolog Správy CHKO Jeseníky Petr Zobač.

Doplnil, že se populace tohoto druhu netopýrů rok od roku rozrůstá. „U těchto druhů vázaných přes léto na staré půdy, počty dlouhodobě stoupají. V 80. letech se vyskytovaly v kriticky malém počtu, rok od roku přibývají,“ konstatoval Zobač.

Nečekaný byl počet netopýrů černých, těch se spočítalo 215, o 56 víc než loni, ač dlouhodobě jejich populace spíš klesají.

„U těchto chladnomilných druhů může hrát roli skutečnost, že letos byla pořádná zima. I zvířata, která obvykle zůstávají ve stromových dutinách nebo v okrajových částech štol, se stáhla hlouběji,“ sdělil zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Šafář.

V Javorovém vrchu byl středověký rudný důl, podzemní prostory tam ale vznikaly už činností Keltů. Netopýři se tam sčítají od přelomu 60. a 70. let minulého století. „Tak dlouhodobé údaje jsou unikátem i ve světě,“ dodal Šafář.