ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Běžkař zkolaboval v Jeseníkách, záchranáři ho dvacet minut oživovali

  • 5
Ve vážném ohrožení života se ocitl běžkař, který se o víkendu vydal do Jeseníků. Zkolaboval a museli ho oživovat záchranáři. Problém byl i s jeho převozem do zdravotnického zařízení.

Záchranná služba se o nutnosti zásahu dozvěděla v sobotu odpoledne, když přijala hlášení o pádu lyžaře s následným kolapsem na svahu v katastru obce Malá Morávka na Bruntálsku.

„Pracovníci krajského operačního střediska na pomoc vyslali tým rychlé zdravotnické pomoci z výjezdové základny v Rýmařově,“ uvedl krajský mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Na svah je na skútru přivezla horská služba. Šestačtyřicetiletý běžkař nejevil žádné známky života, odborně vedenou první pomoc mu už poskytovali dva náhodně přítomní lékaři.

Vystřídali je záchranáři.

„Postižený byl zaintubován a bylo zahájeno podávání potřebných léků. Na místo události vyjel rovněž lékařský tým rendez-vous. Po přibližně dvaceti minutách se zdravotníkům podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost a muž byl svezen k sanitnímu vozu,“ popsal mluvčí Humpl.

Jenže kvůli nedobrému počasí se špatnou viditelností nemohl z Ostravy odstartovat záchranářský vrtulník. Do nemocnice jel pacient sanitkou.

„Vzhledem k naplněné kapacitě nejbližších zdravotnických zařízení v Krnově a Šumperku musel být pacient transportován na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice ve Šternberku,“ upozornil Humpl.

Muž na běžkách zkolaboval na katastru Malé Morávky na Bruntálsku (červená značka), převézt ho museli do nemocnice ve Šternberku (modrá značka).

Muž na běžkách zkolaboval na katastru Malé Morávky na Bruntálsku (červená značka), převézt ho museli do nemocnice ve Šternberku (modrá značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz