Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s portrétem mladé hraběnky Marie Walburgy | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kastelán zámku v Kuníně hlásí senzaci, objevil divadelní hru dávné hraběnky

  • 0
Za naprosto senzační označuje Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku v Kuníně na Novojičínsku, objev divadelní hry, kterou v roce 1784 napsala tehdy 22letá hraběnka Marie Walburga (1762–1828).

„Bylo to obrovské překvapení a velká radost. Jde o naprostý unikát. Například její korespondence se dochovalo jen velmi málo,“ zdůraznil kastelán.

Na divadelní hru narazil nedávno při přípravě knihy o dvaceti letech obnovy zámku. Díla si všiml na specializovaném americkém webu, kde byl i dobový německý časopis pro ženy. Ten odebírala i hraběnka se svou matkou Rebekou Harrachovou.

Divadelní kus ožije

Hru časopisu předala právě ona s tím, aby jméno její dcery nebylo publikováno. Jenže romantické čtení mělo takový ohlas, že na závěr se autorka přeci jen objevila.

Zezulčík se také už dopídil, že výtisky časopisu existují i v našich archivech. „A po překladu bílovecký ochotnický soubor Odřivous divadelní kus zahraje, asi někdy na konci roku,“ nastínil kastelán.

Hra s názvem Luisa aneb Jak se zkouší láska se zabývá rodinnými vztahy a zkouškami, jimž jsou dva zamilovaní nevlastní sourozenci vystaveni. Láska nakonec zvítězí.

Šťastný život? Šlechtična moc trpěla

Hraběnka však na rozdíl od svých hrdinů příliš štěstí neprožila. Už před napsáním hry jí zemřely dvě děti, o rok později skonala milovaná dcerka. Hraběnka dokonce pomýšlela na sebevraždu.

Šlechtičně se navíc rozpadlo manželství, přičemž muž odvezl dalšího syna do jižního Německa. Když hraběnce nevyšel pokus o únos dítěte, zůstala stranou své rodiny v Kuníně. Ani syn se však dospělosti nedožil – v osmnácti letech se smrtelně zranil po pádu z koně.

Další objevy nejsou nemožné

Velmi vzdělaná a dobrosrdečná Marie Walburga se pak věnovala vzdělávání talentovaných dětí. Do zámeckého školského ústavu docházel i malý František Palacký.

„Známe například výrok slavného profesora estetiky Augusta Meissnera, který ke kunínské hraběnce poznamenal, že číst její dopisy je velký požitek. Divadelní hra její talent potvrzuje,“ přiblížil Zezulčík, který se domnívá, že to nemusí být poslední překvapivý nález.

„V době digitalizací sbírek se ještě může cokoliv kdekoliv objevit,“ doufá kastelán.