Areál Fakultní nemocnice Ostrava | foto: Profimedia.cz

Propuštěná docentka vyhrála spor s Fakultní nemocnicí Ostrava

  • 20
Docentka Jana Dvořáčková, kterou bývalý ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka v červenci roku 2018 odvolal z funkce přednostky ústavu patologie a posléze propustil, by se měla po nedobrovolných „dvouletých prázdninách“ vrátit nejen do práce, ale i na svůj vedoucí post.

Minulý týden totiž vyhrála soudní spor s fakultní nemocnicí, kterou zažalovala pro neplatnost odvolání z funkce. A už před šesti měsíci vyhrála i spor o neplatnost výpovědi. Jenže stále je doma, protože nemocnice jí neumožnila návrat do práce.

„Po urgenci právníka mi nabídli místo, ale v ústavu soudního lékařství, kde jsem měla vykovávat zdravotní pitvy. Odborná společnost se za mě postavila a vysvětlila, že na to je potřeba jiná specializace. Musela bych pracovat pod dohledem, což je dehonestující a nesmyslné, když jsem erudovaný patolog s habilitací a nemocnici patologové chybí,“ uvedla Dvořáčková.

Proč ji nemocnice dosud nepřijala zpátky na patologii, současný ředitel Jiří Havrlant jasně nevysvětlil. Řekl jen, že lékařce nabídl podobnou práci, ale už zná názor odborné společnosti a bude to řešit tento týden po návratu z dovolené. 

Zatím se ale nechystá povolat Dvořáčkovou zpátky do funkce přednostky, na kterou teď běží výběrové řízení. Zájemci se mohou hlásit do 13. července. Případný vítěz ale místo nemusí dostat. „Počkáme na písemné odůvodnění rozsudku a po dohodě s právníkem uvidíme, jak budeme postupovat,“ nastínil Havrlant.

Nemocnici čekají další soudy

Sporů čeká nemocnici víc. Tento týden bude soud řešit jednu ze šesti starších žalob zdravotních sester za neproplácení přesčasů, poté další žalobu Igora Dvořáčka. I toho totiž v roce 2018 tehdejší ředitel odvolal z funkce přednosty ústavu soudního lékařství a donutil opustit nemocnici, kde pracoval téměř čtyřicet let.

„Soud letos v květnu rozhodl, že moje výpověď z pracovního poměru je neplatná, a já se vrátil do práce. Zatím jako řadový lékař, ale 20. července mě čeká soud kvůli odvolání z funkce přednosty. Věřím, že vyhraji tak jako moje manželka. Ve třech sporech již soudy konstatovaly, že naše vyhazovy byly účelové. Jsem rád, že se nám daří očistit naše jména. A doufám, že se brzy dočkáme omluvy i od ministra zdravotnictví. Protože Machytka u soudu řekl, že s ním všechny kroky konzultoval,“ řekl Dvořáček.

Igor Dvořáček

Před dvěma lety, když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvolal ředitele fakultní nemocnice Svatopluka Němečka, jeho nástupce se zbavil řady přednostů klinik či ústavů, většinou docentů, včetně chirurga Igora Penky, internisty Arnošta Martínka a nakonec i gynekologa Ondřeje Šimetky. 

Až poté se vzepřeli ostatní přednostové v nemocnici a Machytka ve funkci skončil.

Jenže to už se rozběhl kolotoč sporů a soudů a prohloubil i rozklad Lékařské fakulty Ostravské univerzity, která právě kvůli nedostatku docentů a profesorů nezískala akreditaci pro výuku medicíny. Její žádost zamítl Národní akreditační úřad. Ostravská univerzita tak nesmí přijímat nové mediky, dokud situaci ve spolupráci s nemocnicí nenapraví.