(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Smekal, MF DNES

Z prodeje opavského fotbalu sešlo. Zájemce nikdy nebyl, míní opozice

  • 0
Slezský fotbalový klub zůstane i nadále Opavě. Z jeho avizovaného prodeje soukromému investorovi sešlo, už nejeví zájem. Podle opozice však kupec opavského druholigového klubu nikdy neexistoval.

Opoziční zastupitelé se snažili v pondělí dostat téma fotbalového klubu na program jednání zastupitelstva a zjistit více o stavu jeho prodeje. Koalice to neumožnila a zastupitelstvo poté nejednalo vůbec. Neschválilo si program.

Primátor Opavy Radim Křupala po ukončení zastupitelstva médiím oznámil, že jednání se švýcarskou firmou TICC, GmbH, za níž má stát čínský investor, skončila. „Zájem vychladl, nepředpokládáme, že by se pokračovalo dál. Zatím se tento prodej ukončuje,“ sdělil.

Zdůraznil ale, že nabídka akcií SFC Opava je stále aktuální. „Fotbalový svět ví, že klub je na prodej. Pokud přijde jiná relevantní nabídka, budeme jednat, ale požadovat fakta, ne hypotézy,“ dodal Křupala.

Koalici chyběli zastupitelé

Opozice celý prodej označila za blamáž. „Od začátku to byla falešná hra. Vyvrcholilo to jednáním zastupitelstva, které se vlastně nekoná, protože se o tom nechce nikdo bavit,“ komentoval opoziční zastupitel za ODS Marek Veselý.

Dostat do programu jednání informativní bod o stavu prodeje SFC se v pondělí opozice marně snažila dvakrát.

Vedení Opavy předčasné ukončení zasedání zdůvodnilo absencí některých koaličních zastupitelů. Už zhruba rok nemá v zastupitelstvu většinu a každé hlasování musí předjednávat.

„Když jsme pochopili, že tady máme málo hlasů a že by nám neprošly ani jiné body, volili jsme taktický ústup,“ vysvětlil primátor, který plánuje svolat jednání v mimořádném termínu, nejpozději do měsíce.

Podle opozice však vedení města nechce se zastupiteli komunikovat o některých tématech. „Politika je o dohodě a vyjednávání, a tady nebyla vůle přistoupit alespoň na zařazení informačních bodů do programu. Je to obrázek situace, jaká je,“ uvedla zastupitelka za sdružení Opavané – Nezávislí, Občané a Piráti Hana Brňáková.