(ilustrační snímek) Chlapci z dětského domova na Těrlicku.

(ilustrační snímek) Chlapci z dětského domova na Těrlicku. | foto: Petr Wojnar, 5plus2.cz

Dospívajícím bez rodin má v kraji pomoci sociální inkubátor

  • 0
Téměř pět tisíc dětí žije v Česku v ústavní péči a každý rok jich asi 1 700 dosáhne plnoletosti. Pro většinu z nich je těžké postavit se na vlastní nohy, když nemají podporu rodiny a maximální výše jednorázového příspěvku od státu, který dostanou při opuštění dětského domova, činí 25 tisíc korun.

O tom, jak pomoci těmto dětem na prahu dospělosti, jednali na Ostravské univerzitě zástupci dětských domovů, sociálních pracovníků, neziskových organizací i firem na konferenci nazvané Dospělým ze dne na den.

„Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde chybí systémové řešení podpory mladých lidí odcházejících z náhradní rodinné péče. Jen v Moravskoslezském kraji je osmnáct dětských domovů a další stovky pěstounských rodin. Spolek Mimo domov proto přichází právě na Ostravsko s řešením. V regionu vzniká první sociální inkubátor, který poskytne mladým lidem po odchodu z dětských domovů komplexní služby od psychologické pomoci až po bydlení a zaměstnání,“ řekla předsedkyně spolku Klára Chábová.

Podotkla, že nyní hledají partnery ochotné zapojit se do projektu, ale s několika již spolupracují. Například OKD nabízí pracovní pozice provozní elektrikář, zámečník a svářeč včetně rekvalifikace. 

Se společností Residomo mohou děti řešit možnosti bydlení a spolek Portavita jim pomáhá zvládnout samostatné bydlení i chod domácnosti.

První dva klienti domova a jeden chlapec z pěstounské rodiny už se nastěhovali do bytů v Havířově.

„Vybrali jsme pro ně tři malometrážní byty, kde mají k dispozici kuchyň, pračku, ledničku a základní nábytek. V budoucnu chceme pro tyto účely poskytnout další byty. Nyní oslovujeme s naší nabídkou všechny dětské domovy na Ostravsku a Karvinsku,“ uvedl generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.