Radomír Přibyla prochází mezi starými hydroizolačními kanálky, které pochází z...

Radomír Přibyla prochází mezi starými hydroizolačními kanálky, které pochází z konce 19. století. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nález, který nikdo nečekal. Nádvoří ukrývalo kanálky z 19. století

  • 0
Nález, se kterým nikdo nepočítal, odkryli archeologové v Červeném zámku v Hradci nad Moravicí. Pod nádvořím, kde se měl nacházet pouze návoz, objevili více než sto let starý odvodňovací a odvětrávací systém.

Nádvoří, a tedy i dosud skrytý odvodňovací systém, se nachází nad klenbami zámeckých spodních koníren. Postupné odkrytí dláždění ukázalo, že celou jeho plochu protkávají úzké kanálky, které měly dvojí funkci. „Sloužily jednak k odvodu vody pod nádvořím, ale také k vysušování plochy nádvoří. Jde o plochu zpevněnou betonem s asfaltovým nátěrem, nad kterou se nacházejí z cihel a kamenů složené kanálky,“ popsal Michal Zezula, ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu.

Odborníci nic podobného pod nádvořím nečekali, protože stavebněhistorický průzkum k takové podzemní konstrukci nepřinesl žádné doklady. „Vůbec jsme s tím nepočítali. Mysleli jsme, že tam bude jen návoz. Kanálky sloužily za dešťů, i když bylo horko,“ komentoval nález kastelán Radomír Přibyla.

Starý hydroizolační systém pochází z doby výstavby Červeného zámku na konci 19. století. „Po druhé světové válce byl narušen. V důsledku toho nám některé podrobnosti jeho funkcí unikají a pomůže nám je odhalit až srovnání s podobnými systémy odjinud,“ doplnil Zezula.

Rekonstrukce Červeného zámku pokračuje

Archeologové na zámku pracovali od loňského října. Kromě nádvoří prozkoumali i prostor mezi Červeným a Bílým zámkem, kde našli zdivo související zřejmě se středověkým či renesančním branským systémem. „Nález doplnil již předchozí poznatky o středověké podobě hradu a jeho vývoji,“ dodal Zezula.

Rozsáhlá rekonstrukce Červeného zámku a některých dalších jeho částí pokračuje a momentálně se rozebírá zámecká vyhlídka u Bílého zámku, která se posléze zcela obnoví. „Je nejvyšší čas. Více než deset let je podepřená lešením,“ poznamenal kastelán Přibyla.

První etapa oprav potrvá ještě více než dva roky a přijde na 70 milionů z kasy ministerstva kultury. Zahrnuje odstranění statických poruch, kompletní obnovu nádvoří i generální rekonstrukci střech včetně krytiny, komínů, krovů či doplnění chybějících prvků odstraněných v minulosti. Vše za plného provozu.