Prvním vystupujícím v rámci Festivalového podzimu a renovovaného amfiteátru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku se stane oblíbená skupina Hradišťan.

Prvním vystupujícím v rámci Festivalového podzimu a renovovaného amfiteátru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku se stane oblíbená skupina Hradišťan. | foto: Indies Scope

Chystá se Festivalový podzim, hukvaldský amfiteátr rozezní Hradišťan

  • 0
Cyklus mimořádných hudebních produkcí nazvaný Festivalový podzim pořádá Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Zahajovací koncert začne příští pátek ve 20 hodin v nově zrekonstruovaném amfiteátru v oboře na Hukvaldech, a to za účasti proslulého souboru Hradišťan.

„Chceme takto ve složité době vzdát hold a podporu umělcům a poděkovat našim posluchačům. Nabídneme jim osm výjimečných koncertů, a to ve dvou etapách – začátkem září a poté v druhé polovině listopadu, kdy naše pozvání přijali světově úspěšní umělci jako hobojista Vilém Veverka, klavírista Martin Kasík nebo sólista Metropolitní opery Adam Plachetka,“ přiblížil podzimní nabídku ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

První zářijový víkend bude především ve znamení produkcí pod širým nebem a v nově upraveném prostoru.

„Hudebně-taneční inscenaci nazvanou O slunovratu tvoří zhudebněné básně Jana Skácela a lidová poezie,“ popsal hukvaldský program umělecký vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

„Rekonstrukce amfiteátru stála 6,5 milionu korun, kraj ji podpořil třetinou. Na rekonstrukci a úpravu dalších prostor hradu přispělo biskupství až 80 miliony korun. Lituji, že Hukvaldy nenavazují přímo na hranice Ostravy, jsou neméně významným místem pro kulturu,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Zbyněk Pražák k slavnostnímu zahájení Festivalového podzimu.

Festivalový program zde

V nedělní podvečer v 18 hodin renovovaný amfiteátr ovládne ikonické dílo Carmina Burana.

„Tato monumentální kantáta zazní v podání skvělých sólistů v čele se sopranistkou Veronikou Rovnou,“ přiblížil Jaromír Javůrek.

On sám o den dříve vystoupí v 10 hodin dopoledne na Vítkovickém zámku v programu se zpěvačkou Hanou Fialovou. Zazní šansony Edith Piaf a k tomu vzpomínky na festivalové dění a zážitky z cest nazvané Můj život s Janáčkem.

Festivalový podzim je podle Javůrka nejen významným gestem ze strany umělců, ale i techniků, a pomůže například také ostravským hotelům, protože tak významné kulturní aktivity umožňují vytvářet další investice.