ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Slováci kvůli opatřením několik hodin blokovali přechod na Jablunkovsko

  • 67
Protesty asi třiceti lidí na slovenské straně hranice výrazně komplikovaly dopravu a příjezd k hraničnímu přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku. Osobní automobily policisté posílali na hraniční přechod Šance/Čadca-Milošová. Kamiony a nákladní automobily však zůstávaly na místě a tvořily se kolony.

Rozhodnutí Slovenska vyžadovat od dnešního dne při vstupu do země karanténu až na výjimky od všech cestujících, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, vyústilo v nové protesty na hraničních přechodech. 

Demonstrace od rána komplikovaly dopravu na některých slovenských hraničních přechodech s Českem a Maďarskem. Jedním z nich je právě i hraniční přechod na velmi frekventované silnici D11 Mosty u Jablunkova/Svrčinovec.

Hraniční přechod Mosty u Jablunkova/Svrčinovec na silnici I/11 je velmi frekventovaný.

Hraniční přechod Mosty u Jablunkova/Svrčinovec na silnici I/11 je velmi frekventovaný.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle policejní mluvčí Zlatuše Viačkové policisté informaci o blokádě obdrželi zhruba v 10:30 hodin, kdy průjezd na Slovensko zablokovalo zhruba 30 protestujících.

Podle mluvčí proto byla k hranicím vyslána dopravní a pořádková policie a doprava musela být v obou směrech zastavena. „Kamiony a nákladní vozidla zůstaly stát. Osobní vozidla policisté posílají na hraniční přechod Šance,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že zhruba okolo 12:30 hodin policie dostala informaci, že blokáda skončila. Následně ale byla zhruba po půl hodině obnovena. Policisté proto dále odkláněli osobní dopravu. 

A obávali se, že budou muset odklánět i kamiony, což by však museli znatelně více ve vnitrozemí. Nakonec to nebylo zapotřebí. „Dostali jsme informaci, že krátce po čtrnácté hodině byla blokáda ukončena a doprava se rozjela,“ uvedla policejní mluvčí.

Ve Zlínském kraji se na Slovensko jezdí plynule

Na hraničních přechodech ze Zlínského kraje na Slovensko byl dnes před polednem podle policie plynulý, kolony se netvořily. Ode dneška jsou znovu průjezdné všechny silniční hraniční přechody z České republiky na Slovensko.

V minulých dnech slovenská vláda kvůli obavám ze šíření mutací koronaviru většinu z nich uzavřela. Podle starostů obcí dělá slovenská policie dnes namátkové kontroly.

,