Současný ředitel Horských lázní Karlova Studánka Radomír Maráček.

Současný ředitel Horských lázní Karlova Studánka Radomír Maráček. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Horské lázně opouští ředitel, který ztráty nahradil ziskem

  • 0
Stát hledá nového šéfa Horských lázní Karlova Studánka, vypíše výběrové řízení. Jejich současný ředitel Radomír Maráček totiž bude už od 1. května koordinovat Baťovu a tři další krajské nemocnice na Zlínsku.

„Přijal jsem zajímavou pracovní nabídku. Zlínský kraj chce, aby čtyři jeho nemocnice blízko sebe poskytovaly kvalitní péči, ale nekonkurovaly si a fungovaly v synergii. To je pro mě výzva,“ říká Maráček.

Netají, že po lázních by se mu stýskalo, proto si v nich chce udržet alespoň částečný vliv. „Řešíme možnost, že tu dál zůstanu jako manažer na částečný úvazek, nebo bych mohl být jako zástupce státu členem dozorčí rady,“ nastínil.

Šanci má, protože ministerstvo zdravotnictví jeho práci chválí. Dříve ztrátový státní podnik totiž jako ředitel dovedl k zisku.

„Státní podnik Horské lázně Karlova Studánka je ve stabilizované finanční situaci a dosahuje velmi dobrých ekonomických výsledků právě díky vedení ředitele Maráčka. V roce 2012 lázně hospodařily se ztrátou čtyři miliony, o rok později prodělaly dva miliony. V následujících letech už ale podnik vykázal zisk,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Nejvíc lázně vydělaly v roce 2014, tehdy měly zisk 13,5 milionu korun. V roce 2015 vydělaly 12 milionů. Loňský rok ještě není uzavřený.

„Podle předběžných výsledků skončilo hospodaření instituce v roce 2016 se ziskem necelých sedm milionů,“ uvedla Štěpánka Čechová s tím, že základem dobrých výsledků bylo navýšení počtu klientů mezi roky 2012 a 2016 o více než 50 procent.

„Dříve se lázně věnovaly léčbě dýchacích potíží, my jsme ale počet diagnóz rozšířili. Léčíme také klienty s kardiologickými, onkologickými, pohybovými či nervovými problémy, klienty po operacích a úrazech i s nemocemi štítné žlázy,“ objasnil Maráček tak výrazný nárůst klientů.

„Máme sice stále 475 lůžek, ale místo dvou zimních měsíců nyní zavíráme jen na týden o Vánocích, jinak fungujeme po celý rok,“ dodal s tím, že k ziskovosti lázní pomohlo také snížení nákladů.

Stát v roce 2001 zařadil Horské lázně do privatizace, ale nedořešené restituční nároky prodej znemožnily. Před rokem stát rozhodl, že si lázně nechá.