Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Hnutí ANO začíná v Opavě znovu od nuly. Vyhrálo volby a pak skončilo

  • 0
Jako kdyby žádné volny nevyhrálo. Hnutí ANO v Opavě, které vinou půtek dvou znepřátelených táborů nuceně skončilo, se opět dává dohromady. Ale už bez předchozích členů a zcela od základu.

„Rozhodli jsme, že v Opavě začneme úplně od začátku, v podstatě od nuly. Proto jsme se nepřiklonili k žádné ze znepřátelených stran,“ vysvětlila předsedkyně ANO na Opavsku a místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Kdy a co se stalo?

Listopad 2014: ANO v Opavě slaví vítězství v komunálních volbách a obsazuje jedenáct míst v zastupitelstvu. Druhá ČSSD jen šest. Martin Víteček z ANO se stává primátorem.

Listopad 2015: Po sílících neshodách mezi Vítečkovým táborem a skupinou kolem náměstkyně Simony Bierhausové, které vyvrcholily vzájemným návrhem na odvolání, rozhoduje předsednictvo ANO o zrušení opavské buňky.

A teprve nyní se zdá, že agonie hnutí v Opavě končí. Jenže už se zcela jinými straníky.

Okres doporučil vznik nové opavské buňky s pěti členy, již však s minulostí ANO nemají nic společného.

„Jde o naše dlouhodobější sympatizanty, kteří se nyní rozhodli do ANO vstoupit,“ vysvětlila Kotrlová.

Okresní návrh kraj doplnil o doporučení přijetí i dřívější členky Simony Horákové a exnáměstkyně Bierhausové. O tom, jak bude opavské ANO vypadat, definitivně rozhodne pražské předsednictvo hnutí. Verdikt by měl údajně padnout do konce dubna.

Exnáměstkyně Bierhausová vstoupila do Nezávislých

Každopádně už bude bez exnáměstkyně Bierhausové, která se mezitím rozhodla změnit stranické barvy a spoluzaložila opavské hnutí Nezávislí, jehož se stala předsedkyní.

„Již nemám energii stále jen napravovat věci, které místní skupina pod vedením bývalého primátora Martina Vítečka udělala, navíc nechci být ve svém politickém působení zastupitelky nikterak s těmito lidmi spojována, a také proto, že chci nadále vystupovat proti neřestem, které se ve městě dějí, nehodlám se v nově vznikajícím hnutí ANO v Opavě angažovat,“ vysvětlila.

Přiznala, že nejprve si do nového ANO podala přihlášku. „Ale pak jsem cítila jistou liknavost, a proto jsem se rozhodla jinak,“ uvedla ředitelka jedné z opavských mateřských škol s tím, že vize ANO jsou jí dále sympatické.

Když se ohlédne za svým působením na magistrátu, cítí smutek. „Co mělo být pro občany, tak není. Lidé se nedozvídají, co je podstatou všeho řešení, a ven se dostávají informace, jež nejsou pravdivé.“

Bývalý primátor a nyní náměstek primátora Víteček považuje rozhodnutí založit zcela nové ANO za správné. „Aspoň se vyčistí vzduch a po roce se rozhodnu, zda o vstup do nového ANO požádám. Nevylučuji to,“ reagoval na nové dění.

On sám nic nového zakládat nehodlá. „Nebudu jako bývalá kolegyně, která, jak se prokázalo, jednala na dvou úrovních, a když vyšla jedna, tak z druhé jakoby velkoryse vystoupila,“ komentoval počínání Bierhausové.

Díky sporům uvnitř ANO posílili v Opavě sociální demokraté

Okresní předsedkyně Kotrlová doufá, že vášně brzy opadnou a ANO bude v Opavě zase na vzestupu. Přiznává, že ji mrzí, co se v okresním městě stalo, protože z vítězného hnutí nakonec v zastupitelstvu zůstane nejspíš jen jeden straník.

„Bylo to zbytečné, určitě se mohli mezi sebou domluvit. Sama z Hlučína vím, že jsou nutné kompromisy a hlavou zeď neprorazíte,“ konstatovala s tím, že ANO v Opavě zaplatilo daň za nezkušenost.

Kotrlová upozornila, že ačkoliv nyní ANO obnoví v Opavě svou činnost s pouze pěti či šesti členy, ani dříve nebylo početné.

„Před rokem jsme tam měli asi patnáct straníků. A teď mám k těm pěti novým dalších asi sedm žádostí o přijetí do hnutí, takže se o budoucnost ANO v Opavě neobávám,“ řekla Kotrlová.

Důsledkem sporů uvnitř ANO s následným rozpadem hnutí se také změnila konstelace ve vedení magistrátu. Politická krize posílila sociální demokracii, která se vrátila do koalice a v osobě Radima Křupaly i na post primátora.