Znovuzvolený primátor Ostravy Tomáš Macura

Znovuzvolený primátor Ostravy Tomáš Macura | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Macura je opět primátorem Ostravy, dostal i hlasy vyšachované opozice

  • 1
Ustavující zastupitelstvo Ostravy oficiálně zvolilo do čela města Tomáše Macuru. Ten se v hlasování mohl překvapivě opřít nejen o podporu koalice, ale například i hlasy od zástupců opozičního Ostravaku. Hnutí bylo přitom oproti původní domluvě nakonec vyšachováno z koaličních jednání.

V krajském městě se bezprostředně po volbách rýsovalo pokračování předchozí koalice ANO, hnutí Ostravak, ODS a lidovců. Uskupení se dohodla na spolupráci i obsazení resortů a začalo se pracovat na koaliční smlouvě.

Koncem října ale ANO podepsalo koaliční smlouvu s lidovci a Piráty. Před pár dny se přidala ještě ODS.

Přestože má čtyřkoalice v pětapadesátičlenném zastupitelstvu „jen“ 35 hlasů, podporu Macurovi vyjádřilo 47 komunálních politiků. 

A mezi nimi i lídr vyšachovaného Ostravaku.

„Jednak dlouhodobě odvádí dobrou práci a také my jako hnutí Ostravak jsme vždy tvrdili, že vítěz voleb by měl mít i primátora nebo starostu. Na rozdíl od hnutí ANO, které v centrálním obvodu Moravská Ostrava prosadilo svou kandidátku jako starostku,“ narážel Lukáš Semerák na situaci v centrálním obvodu, kde Ostravak u voličů zvítězil.

Ani tam se ale ANO s hnutím Ostravak nedohodlo a vznikla zde koalice ANO, Pirátů a ODS. 

V Ostravě dojednali čtyřkoalici. ANO s Piráty a lidovci přibralo ODS

Staronový primátor po středeční volbě řekl, že si cení také hlasů opozice, protože to nebývá obvyklé.

„Teď je třeba hlavně pracovat, práce je před námi hodně,“ řekl Macura. Uvedl také, že svou politiku měnit nebude a dál chce před silou dávat přednost konsensu. Přál by si, aby se v následujícím volebním období dodržovaly dohody a platila podaná ruka.

Primátor dodal, že bez ohledu na „politická trička“ bude nutné se spojit proto, aby se Ostrava posunula mezi skutečné metropole nejen České republiky, ale i Evropy, kam podle něj právem patří.

,