Hlasujte pro dobroty Moravskoslezského kraje. Jakou máte nejraději?

  19:55aktualizováno  19:55
Medová pochoutka, černočerná uzenina, hořké pivo nebo nadýchaný dezert - to jsou potraviny, které reprezentují Moravskoslezský kraj. Mnohé mají více než stoletou tradici a stále se jim daří. Vybrali jsme několik nejznámějších, vy můžete hlasovat, která dobrota vám chutná nejvíce.

Mezi známé lahůdky patří i Štramberské uši, medová vzpomínka na řádění Tatarů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hlučínské koláče

Místní specialita, která z doby monarchů, přes obě světové války a komunismus přežila až dodnes, to jsou hlučínské koláče. Charakteristické jsou tučným těstem a zdobením. "Koláče se nesypou klasickou drobenkou, sázejí se na ně takové kopečky," popisuje Jana Schlossarková, která každoročně pořádá kurzy pečení. Poctivé koláče vyrábí kromě domácností i pekárna Azpek v Bolaticích.

Ostravská klobása

Uzenina typická svou tmavou barvou vznikla před bezmála padesáti lety. Na ostravské potravinářské výstavě ji uvedl řezník František Pekárek. Při rozkrojení měla klobása typickou strukturu, obsahovala totiž část pomletého a část na kousky krájeného libového vepřového masa. Se smrtí Pekárka zmizel také recept. "Ostravské klobásy patřily k nejlepším, pak se ale zkazily, byly plné křupek," říká řeznice, která si nepřála být jmenována.

Ostravar

Pivovar Ostravar je součástí regionu už 114 let a patří k nejstarším dodnes fungujícím podnikům na území města Ostravy. Jeho tradice sahá až do roku 1897, kdy byl založen Český akciový pivovar v Moravské Ostravě. První várka piva v něm byla uvařena o rok později. "Využíváme tradičních postupů, které zahrnují mimo jiné spodní kvašení. Výsledkem je pivo specificky hořké," uvedl vrchní sládek Richard Kornas.

Marlenka

Medová dobrota se podle staroarménské rodinné receptury vyrábí ve Frýdku-Místku. Na trhu je asi šest let. Marlenku dobře znají Češi i Slováci, navíc se vyváží do dalších šestnácti zemí. "Chlubíme se tím, že jsme z Beskyd. S regionem spolupracujeme, připravili jsme například exkurze s ochutnávkami pro turisty," doplnil mluvčí Jaromír Prokop.

Ostraváček

Jemný tvaroh vznikl v 60. letech v martinovské mlékárně. Spolu s ní pak v 90. letech zanikl. Slavnou značku oživila v roce 2003 Mlékárna Kunín. "Ostraváčka prodáváme po celé republice, ale je pravda, že úspěšnější je na Moravě, především na Ostravsku. Tam si v tuto chvíli vede dobře a má vzrůstající tendenci," prozradila manažerka mlékárny Marie Hýřová.

Radegast

V loňském roce oslavil Nošovický pivovar 40. výročí od založení. Při výrobě piva zde dodržují recepturu prvního sládka Jaromíra Francla. "Pivo se k regionu váže i jednou ze tří pivovarských surovin - vodou. Tu čerpáme od pramenů Morávky," uvedl mluvčí Jiří Mareček.

Jakou dobrotu Moravskoslezského kraje preferujete?

celkem hlasů: 21514

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. dubna 2011. Anketa je uzavřena.

Štramberské uši 2779
Radegast 2386
Ostravar 2197
Marlenka 2099
Hlučínské koláče 2082
Ostraváček 2071
Kysané zelí (Otice, Nošovice) 2055
Ostravské klobásy 2012
Jiné 1929
Bylinné likéry 1904

Nejčtenější

Po zavedení QR kódů na popelnicích nosí lidé své odpadky k sousedům

Ilustrační snímek

S plánem snížit náklady na likvidaci odpadů přišla novojičínská radnice. Proto se v uplynulých měsících na všech...

Při nehodě čtyř aut v Orlové jedna žena zemřela, pět lidí je zraněných

Tragická nehoda si vyžádala jednu oběť a pět zraněných.

Jedna žena zemřela a dalších pět lidí se zranilo při ranní nehodě čtyř automobilů v Orlové na Karvinsku. Na...

Festival Colours of Ostrava zahájila kapela Buty, diskutovat přijel indián

V Ostravě začal 17. července 2019 mezinárodní hudební festival Colours of...

V Ostravě odpoledne odstartoval další ročník multižánrového hudebního festivalu Colours of Ostrava. Prvním koncertem na...

Muž po sexu usnul. Komplic ženy mezitím odnesl televizi, stravenky i kýtu

Ilustrační snímek

Seznámení s cizí ženou v jedné z ostravských restaurací vyšlo šestapadesátiletého muže draho. Poté, co spolu u něj doma...

Noví vlastníci ostravské hutě zavádějí změny, sníží výrobu o 20 procent

Nová huť společnosti Mittal Steel Ostrava

Ani požadovaných sto dnů, které si vyžádali na seznámení se s nově získaným podnikem, nepotřebovali manažeři...

Další z rubriky

Sběratel má na zahradě nevšední muzeum. Desítky starých mlýnských kamenů

Muž z Oder sbírá mlýnské kameny.

Nevšední muzeum provozuje na své zahradě sběratel Jiří Král z Oder na Novojičínsku. K vidění jsou zde desítky kusů...

Záchranná stanice zažívá vrchol roku, krmí čtyři sta zvířat od sov po srny

Mláďata veverek.

Nekončícím kolotočem je v létě příprava jídelníčku pro ošetřovatele zvířat v Záchranné stanici živočichů v...

Muž po sexu usnul. Komplic ženy mezitím odnesl televizi, stravenky i kýtu

Ilustrační snímek

Seznámení s cizí ženou v jedné z ostravských restaurací vyšlo šestapadesátiletého muže draho. Poté, co spolu u něj doma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz