Jana Horáková ještě jako vedoucí Památníku v Hrabyni s generálem Zdeňkem...

Jana Horáková ještě jako vedoucí Památníku v Hrabyni s generálem Zdeňkem Škarvadou. Horáková se stala novou ředitelkou opavského muzea. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Historikové pospíchají, zpovídají poslední pamětníky válečných bojů

  • 2
Je to závod s časem. Historikové z hrabyňského Památníku II. světové války s videokamerou a mikrofonem zaznamenávají vzpomínky pamětníků války. Obětí holocaustu, odbojářů, vězněných i těch, kteří bojovali na frontě. Mužů i žen. A musí si pospíšit. Těch, co pamatují válečná léta, stále ubývá.

 "Ptáme se na sebemenší detaily. Na to, co cítili při náletech. Na každodennost v pracovním nebo koncentračním táboře. Na to, co si balili do kufrů, když šli do transportu. Co v Osvětimi jedli.

Pamětníci vzpomínají

Záznam vzpomínek pamětníků války je součástí projektu Paměť-identita-region, na který dostalo Slezské zemské muzeum grant.

Rozhovory budou uloženy a historikové je při výzkumu mohou použít i za několik desítek let. Cílem je vyzpovídat co nejvíce lidí.

Zeptat se pamětníků je jediná možnost, jak tuto válečnou každodennost uchovat," vysvětluje vedoucí hrabyňského Památníku Jana Horáková.

 Hotových je zatím osmnáct rozhovorů, další se připravují. Trvají hodiny. "Oslovili jsme napřed pamětníky z regionu, pokračujeme ale dál a záběr rozšiřujeme. Někteří mají neuvěřitelnou paměť. Domlouváme se podle jejich momentálního zdravotního stavu, mají většinou okolo devadesáti let," popisuje Horáková.

Historikové bojují s časem. Se třemi oslovenými už se jim i přes domluvenou schůzku popovídat nepodařilo.

"Bohužel se nám nepodařilo mluvit například s ostřelovačkou od Sokolova Marií Lastoveckou. Roky s námi spolupracovala, oslovili jsme ji hned v prvním kole. V sobotu jsme se domluvily na středeční schůzce. Bohužel mezitím v pondělí zemřela," líčí smutné zkušenosti Jana Horáková.

Ženy a válka

Památník II. světové války letos celou letošní sezonu zaměřil na ženy. Výstava Ženy a válka představí válečné útrapy očima žen, ukáže jejich osudy i statečnost, když spolupracovaly s odbojem nebo se přímo účastnily válečných bojů.

A při této příležitosti lidé uvidí první natočené rozhovory. S pamětnicemi z regionu, jejichž osudy zásadním způsobem válka poznamenala.

"Lidé sestříhané rozhovory uvidí v Památníku v sobotu 26. května," zve na akci Jana Horáková.