Miroslav Rybička v roce 2015 s jedním z cenných starých motocyklů, které daroval krajskému úřadu. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostravští studenti obnoví sbírku historických motorek sochaře Rybičky

  • 0
Jednačtyřicet historických motocyklů z rozsáhlé sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky zrenovují strojaři z ostravské technické univerzity. Speciálně pro tento účel na Vysoké škole báňské vzniká restaurátorská dílna s potřebnou technikou, stroji, nástroji, nářadím i dílenským nábytkem.

V praxi si tak vyzkoušejí nabyté znalosti z oblasti restaurátorství. Unikátní sbírku akademický sochař z Jistebníku před čtyřmi lety věnoval Moravskoslezskému kraji. 

„Obsahuje 41 historických motocyklů. Jedním ze skvostů je například La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927, kterých bylo vyrobeno pouze sedm kusů. Odborníci celou sbírku oceňují hlavně kvůli několika exemplářům s unikátní konstrukcí, které považují pro historii motosportu za převratné,“ komentoval náměstek hejtmana Jan Krkoška.

„Restaurování historických motocyklů si mohou studenti zvolit také jako témata závěrečných prací. Na Fakultě strojní se otevře i nová specializace, která se zaměří právě na problematiku uchovávání, opravy a údržby historických dopravních prostředků,“ informovala mluvčí VŠB–TUO Petra Halíková.

Kraj projekt podpořil i finančně. Motocykly z kolekce, jejíž hodnota podle odhadů přesahuje 11 milionů korun, tam budou renovovány přednostně.

Restaurátorská dílna je výsledkem dohod mezi univerzitou, krajem a sochařem Miroslavem Rybičkou, který svůj dar vznikem dílny podmínil. 

Ostravská technická univerzita se tak stane první českou univerzitou s touto specializací. V nových prostorách se objeví také moderní technologie rozvíjené na pracovištích školy, například 3D skenování či 3D tisk. V plánu jsou i odborné přednášky o restaurování.

Každý rok dojde k obnově nejméně jednoho motocyklu ze sbírky kraje. „Sbírka se tím zdokumentuje a do budoucna zhodnotí,“ uzavřela Halíková.