Přestože jsou bývalá městská jatka v Ostravě památkově chráněná, areál byl léta...

Přestože jsou bývalá městská jatka v Ostravě památkově chráněná, areál byl léta prázdný a chátral. Teď se tam nastěhovali dělníci, kteří budou nejdříve bourat a pak opravovat i stavět. (15. dubna 2020) | foto: Adolf Horsinka

Historická jatka v Ostravě se mění v moderní galerii, začíná se demolicí

  • 3
Historická městská jatka, jedna z památkově chráněných staveb v centru Otravy, které nechybělo mnoho k definitivnímu rozpadu, se přece jen dočkají záchrany. I když jako první přijde na řadu demolice krajní budovy. Její statika je totiž už tak špatná, že není možné ji zachovat.

Po dvou desetiletích marných domluv a nadějí, že historická městská jatka opraví jejich bývalý vlastník, je za 80 milionů korun koupilo i s budovou hobbymarketu město. Rozhodlo se historický areál přestavět v galerii moderního umění.

Bez peripetií se neobešla ani následná architektonická soutěž na budoucí podobu galerie vyhlášená už v roce 2017. Vítěz, jehož projekt s bílou věží vyvolal kontroverzní reakce od nadšení až po zděšení, totiž odmítl podepsat smlouvu.

Město se nakonec dohodlo s polským studiem KWK Promes architekta Roberta Konieczného, které skončilo třetí. A přizvalo ke spolupráci na změnách v dokumentaci ostravskou kancelář MS – projekce pod vedením Jaroslava Habrnala.

„Mezitím jsme vyhlásili soutěž na dodavatele stavby a v minulých dnech předali areál jatek firmě Zlínstav, která vyhrála výběrové řízení s nabídkou, že přestavbu zvládne do konce příštího roku za necelých 206 milionů s DPH,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Zaměstnanci stavební firmy už areál jatek obsadili a chystají se stavět. Tedy nejdříve bourat.

„Staveniště jsme převzali od města 6. dubna. Do středy jsme se tam stěhovali. Museli jsme postavit a vybavit dvanáct stavebních buněk a připravit v nich zázemí pro naše lidi. Zatím jich tam pracuje asi deset, postupně ale budou přibývat další,“ nastínil vedoucí provozu Lukáš Poncza ze Zlínstavu.

Před zahájením oprav či nových staveb musí firma prozkoumat situaci pod terénem a zbavit značně zdevastovaný areál všeho, co v něm zůstat nemůže. Jako první tak přijde na řadu demolice krajní budovy D.

Bourací práce skončí asi za dva měsíce

„Pomůže nám s tím pětadvacetitunový bagr. Ve čtvrtek by měl poprvé naťuknout budovu, jejíž statika nevyhovuje. Odhadujeme, že potrvá asi dva týdny, než ji srovnáme se zemí a všechno vyklidíme tak, abychom pak na jejím místě mohli postavit zcela nový objekt pro potřeby galerie,“ popsal Poncza. 

Poté budou podle něj následovat ještě menší bourací práce v objektech, které čeká rekonstrukce. Stavební dělníci v nich budou ručně rozebírat zejména nevyhovující konstrukce.

„Celkově odhaduji veškeré bourací, vyklízecí a čisticí práce asi na dva měsíce. Ale záleží na tom, co ukážou průzkumné práce. Nejstarší budovy v areálu mají přes sto let, takže počítáme s tím, že když někde kopneme, mohou přijít různá překvapení,“ zmínil Poncza.

Primátor: Dopady pandemie zvládneme

Pokud vše půjde podle naplánovaného harmonogramu, na přelomu června a července by měla firma začít budovat piloty pod plánovanou novostavbou na místě zbourané budovy D i pod budoucími výtahy. 

„Jakmile budou hotové piloty, začneme stavět základové konstrukce nové budovy D včetně základů pro velké otočné stěny ve všech objektech. Stěny se budou samy otvírat jako brány díky motorům uloženým v šachtových jímkách. Je to atypický zámečnický prvek vycházející z italského konceptu. Při budování otočných stěn budeme spolupracovat se subdodavatelem, který s tím má zkušenosti. Celá přestavba jatek je pro nás zajímavou výzvou,“ dodal Poncza.

„Bez ohledu na koronavirus pokračujeme se zahajováním nových investic. Můžeme si to dovolit, protože jsme v předchozích letech snížili zadlužení města a vytvořili si finanční rezervy,“ uvedl primátor Macura.

„Dopady současné situace ekonomicky zvládneme. Očekávaný výpadek příjmů města v důsledku krizových opatření hodláme přednostně kompenzovat úsporami běžných výdajů,“ podotkl.

Jak vypadala ostravská historická jatka v prosinci 2016

17. prosince 2016