Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (hnutí ANO).

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (hnutí ANO). | foto: Adolf Horsinka

Vondrák už nebude kandidovat do Sněmovny. Zvažuje i dřívější odchod

  • 37
Znovuzvolený hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) zvažuje necelý rok před sněmovními volbami, zda bude pokračovat ve funkci poslance. Řekl to v neděli v České televizi.

O záměru už hovořil s předsedou sněmovního klubu nejsilnější frakce Jaroslavem Faltýnkem. „Tam je problém, kdo by přišel místo mne,“ uvedl. Nabídka podle něj platí. Příští rok už kandidovat do Sněmovny nebude.

Koalice v Moravskoslezském kraji dělila křesla v radě, Unucka povýšil

Vondrák obhájil funkci hejtmana v krajských volbách minulý víkend. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů.

Nekumulujte funkce, vyzvalo hnutí

Vedení hnutí ANO v minulosti vyzvalo své poslance, aby nekumulovali funkce. Širší vedení vyzvalo na podzim 2017 své hejtmany, kteří získali poslanecký mandát, aby si zvolili jen jednu z obou funkcí. Vondrák byl mezi těmi, kteří návrh nevyslyšeli. 

Ukončení souběhu funkcí pak oznámila Jana Vildumetzová (ANO), která se rozhodla vzdát funkce hejtmanky Karlovarského kraje a ponechat si jen poslanecký mandát. Bývalá středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová se vzdala poslaneckého mandátu.

,