Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MF DNES

Ostrava už nepovolí žádný hazard kromě živé hry. Automaty skončí do tří let

  • 2
Zastupitelé Ostravy ve středu souhlasili s tím, že město, které už přes dva roky výrazně reguluje hazard, podmínky ještě zpřísní. Podle nové vyhlášky bude možné od 1. července hrát na území celého města jen takzvané živé hry, tedy ruletu či karetní hry v kasinech.

„Obecně závazná vyhláška o loteriích, která v Ostravě platí od 1. ledna 2017, vycházela z požadavků obvodů, takže zatímco někde už nyní platí úplný zákaz, jinde jsou povolena kasina a některé radnice si ponechaly možnost povolovat i provoz hracích přístrojů. To ale někteří provozovatelé považují za diskriminační a řeší to i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ přiblížil náměstek primátora pro finance a rozpočet Martin Štěpánek (ODS)..

„Situaci vyřešíme tím, že teď budou podmínky jednotné pro celé město,“ dodal ještě před hlasováním o nové vyhlášce.

Provoz všech automatů a výherních hracích přístrojů skončí podle něj nejpozději do tří let. V závislosti na termínech platných povolení, schválených ministerstvem financí či příslušným obecním úřadem.

Město zmapovalo, že za 29 měsíců platnosti původní vyhlášky regulující hazard se podařilo snížit počet hracích přístrojů o více než dvě třetiny: z 3 102 zařízení v roce 2015 na aktuálních 704 přístrojů. Dosud je v Ostravě stále ještě 42 míst, kde mohou být provozovány automaty.

Hazard Ostravě přinášel na poplatcích až 300 milionů ročně

Odpůrci tvrdé regulace včetně zastupitele Lukáše Semeráka (Ostravak) se v diskusi shodli, že novou vyhláškou město vysune hazard do šedé zóny, kterou nemůže kontrolovat a nedostane z ní žádné peníze. V minulosti přitom městu plynulo z poplatků od provozovatelů hazardních her až 300 milionů ročně, které využilo na sport, kulturu, školství i sociální oblast.

Většina zastupitelů včetně Semeráka ale nakonec hlasovala pro přijetí vyhlášky.

Ze zpráv Národního monitorovacího střediska vyplývá, že více než polovina patologických hráčů pochází z největších měst. V Ostravě lidé prohráli jen v roce 2017 téměř miliardu, jeden hráč průměrně 46 tisíc měsíčně na jednom automatu.

„Věřím, že rušením heren lépe ochráníme místní rodiny před patologickými jevy a že zákaz provozování automatů povede také k poklesu míry zadluženosti na území města,“ dodal Štěpánek.

VIDEO: Podívejte se, jak se už jen v jediné provozovně v Česku hraje legendární Bingo, které chce ministerstvo financí zařadit také mezi živé hry:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv