Neznačené cigarety byly i ve figurínách prodejny s textilem.

Neznačené cigarety byly i ve figurínách prodejny s textilem. | foto: Celní správa Moravskoslezského kraje

Cigarety byly i ve figurínách. Měli jsme je pro sebe, tvrdili trhovci

  • 2
Moravskoslezští celníci odhalili na tržnicích v Havířově desítky tisíc nelegálních cigaret. Zboží leželo v důmyslných úkrytech. Vietnamští prodejci tvrdili, že kuřivo měli pro sebe.

Na vietnamské tržnice se minulý týden zaměřily dvě mobilní hlídky ostravských celníků. „Jedna kontrolní skupina odhalila přes 50 tisíc kusů neznačených cigaret, druhá téměř 27 tisíc kusů,“ přiblížila mluvčí moravskoslezských celníků Pavla Zdobnická.

Vietnamští prodejci celníkům nejprve předložili doklady, chyběl jim však živnostenský list. Pak na dotaz, jestli v tržnici ukrývají například nelegální cigarety, oba muži odpověděli, že nikoliv.

Celníci nasadili služebního psa Bodyho, který je vycvičený na vyhledávání tabákových výrobků. Postupně vyštěkal tajné úkryty ve sníženém stropu, na podlaze pod pulty, v několika zimních bundách na věšácích, ve figurínách a v zadní části prodejny.

„Reakce prodavačů byla taková, že všechny nelegální cigarety a tabák mají pro svou potřebu, přičemž je nakoupili od neznámých osob,“ přiblížila mluvčí celníků s tím, že podle nich koupili krabičku nekolkovaných cigaret za 38 až 40 korun a za půl kilogramu tabáku zaplatili 200 korun.

K téměř 77 tisícům kusů cigaret přibylo osmnáct kilogramů tabáku, celní úřad spočítal zabránění úniku na spotřební dani na takřka čtvrt milionu korun.

„Zboží bylo zajištěno a umístěno do skladových prostor Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Případ je nadále v šetření,“ zakončila mluvčí Zdobnická.