Problematická křižovatka v Havířově - Prostřední Suché, vzadu prázdný dům,...

Problematická křižovatka v Havířově - Prostřední Suché, vzadu prázdný dům, který překáží stavbě kruhového objezdu. Nejsložitější bývá odbočení vlevo z Fryštátské ulice. | foto: 5plus2.cz

Nebezpečnou křižovatku řeší kruhový objezd. Stavbě však brání prázdný dům

  • 22
Neobvyklá situace nastala u křižovatky v Havířově-Prostřední Suché. Místo je i podle policie nebezpečné, problémy by přitom vyřešil kruhový objezd. Jenže stavbě překáží dům, ve kterém nikdo nebydlí.

„I když to místo dobře znám, pokaždé musím být hodně obezřetný,“ říká řidič Petr Minka z Havířova. Křižovatkou ulic Dělnická, Fryštátská a Kapitána Jasioka, která podle něj patří k nejproblematičtějším silničním úsekům v Havířově, projíždí pravidelně.

Upozorňuje, že velké potíže činí řidičům například vyjíždění z Fryštátské ulice. „Vidím to nejen u řidičů osobních aut, ale i šoférů autobusů,“ líčí Minka.

Místo je zaznamenáno i na mapě nebezpečných míst, která je součástí webových stránek Observatoře bezpečnosti silničního provozu zřízených Centrem dopravního výzkumu. „Nepřehledná křižovatka s nevhodně situovaným přechodem pro chodce,“ napsal k ní na zmíněných webových stránkách uživatel Adam Bystrianský.

Za problematickou považují křižovatku v havířovské části Prostřední Suchá i policisté. „Často tam dochází k nebezpečným situacím, které občas končí srážkou vozidel. Těchto rizikových situací s rostoucí hustotou dopravy přibývá,“ potvrdila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Kruhový objezd musí splnit normy

Situace má řešení. Plynulosti a bezpečnosti provozu by pomohlo vybudování kruhového objezdu. Myslí si to nejen oslovený řidič, ale i zástupci policie. „V daném místě to vidíme jako vhodné řešení. Projekt okružní křižovatky ale musí vycházet ze současně platných technických norem a technických podmínek pro danou stavbu,“ podotkla Viačková.

A to je v současnosti problém. Stavbě kruhového objezdu totiž brání dům, který se nachází v bezprostřední blízkosti trojramenné křižovatky.

Vybydlená nemovitost s číslem popisným 516 patří společnosti Heimstaden, ta se ji ale v současnosti bourat nechystá. „Naopak, tento dům plánujeme ještě letos revitalizovat. Nicméně zatím jsme ještě žádný náklad nevynaložili,“ uvedla mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz. 

Heimstaden: Jednání se nebráníme

Firma přiznává, že dává prostor městu pro jednání o případném odkupu budovy.

I zástupci havířovské radnice totiž křižovatku považují za problematickou a deklarují, že se situaci snaží řešit. „I po projednání se zástupci policie a správcem komunikace je prioritou řešení křižovatky ve formě kruhového objezdu. Město nicméně prověřuje i další možné varianty,“ zmínil náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec. 

Havířovští úředníci podle náměstka pokračují v jednáních s Heimstadenem. Společnost ale oponuje, že v poslední době iniciativu radnice nezaznamenala. „Nicméně platí, že pokud by dům chtělo město odkoupit a následně kvůli stavbě kruhového objezdu zdemolovat, jednání se nebráníme. Pokud by byla akceptována naše představa o ceně,“ dodala Piechowicz.

Křižovatka v Havířově - Prostřední Suché patří k nejproblematičtějším ve městě.

Křižovatka v Havířově - Prostřední Suché patří k nejproblematičtějším ve městě.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz