Zásah hasičů v ostravské části Hrušov, kde při likvidaci požáru kontejnerů...

Zásah hasičů v ostravské části Hrušov, kde při likvidaci požáru kontejnerů našli dvě lahvičky s červeným fosforem. (5. června 2019) | foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Hasiči likvidovali červený fosfor v kontejneru, který zapálil odpadky

  • 4
V nebezpečí se ocitli ostravští hasiči při likvidaci požáru kontejnerů v městské části Hrušov. V odpadu totiž zjistili dvě lahvičky s červeným fosforem, který odpadky nejspíš zapálil.

K zapálení červeného fosforu stačí mírné zahřátí, například i třením. Látka se využívá v průmyslu, ale i při výrobě drog, například pervitinu.

Hasiči vyrazili ve středu po poledni k požáru kontejnerů v hrušovské Žalmanově ulici.

Při likvidaci zjistili, že v odpadu jsou dvě lahvičky červeného fosforu. Jedna už byla rozbitá, druhou na konci zásahu odvezli do specializované firmy OZO k likvidaci.

„Místo požáru i s rozlitým červeným fosforem hasiči v dýchací technice řádně prolili vodou a měřili kyselost odtékající vody. Poté nakládali lopatami odpad zpět do kontejnerů a opět prolévali vodou. Ještě v areálu OZO hasiči asistovali při vykládání tohoto komunálního odpadu z kontejnerů,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Jak dodal, zásah byl poměrně náročný, protože ve středečním vedru museli hasiči nasadit dýchací techniku.

Podobný problém se občas vyskytne. Například v roce 2013 na Karlovarsku začaly popelářům hořet odpadky při jejich odvozu. I tam byl příčinou červený fosfor, který někdo hodil do popelnice (podrobněji jsme psali zde).