Zásah v Bruntále, kde se v tamní průmyslové zoně dva muži přiotrávili v...

Zásah v Bruntále, kde se v tamní průmyslové zoně dva muži přiotrávili v cisterně na přepravu chloridu vápenatého. (21. března 2023) | foto: HZS MSK

Hasiči v Bruntále tahali z cisterny dva muže, oba uvnitř omdleli

  • 6
V ohrožení života se ocitli dva muži, kteří v průmyslové zóně v Bruntále kontrolovali cisterny. Vyprostit je museli hasiči, naštěstí jsou oba mimo ohrožení života.

Incident se stal v úterý krátce před třináctou hodinou. Při kontrole cisterny, která sloužila k přepravě chloridu vápenatého, došlo ke zranění dvou pracovníků. Ti uvnitř uvízli.

Chlorid vápenatý je látka, která za určitých okolností může při vdechování způsobit mírné podráždění sliznic a vyvolávat kašel.

„Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanice v Bruntálu,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Kamila Langerová. Vyrazili i záchranáři se sanitkou i vrtulníkem a policisté.

Hasiči za pomocí lezecké techniky a s dýchacími přístroji na zádech poté vytáhli oba zraněné, které následně předali do péče zdravotníků, doplnila mluvčí.

Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že oba muži postupně ztratili vědomí. „Naštěstí jeden z nich včas přivolal pomoc. Po vytažení a podání kyslíku se jejich stav začal rychle zlepšovat. Podle všeho byl v cisterně nízký objem kyslíku, což způsobilo rychlou a nebezpečnou indispozici se ztrátou vědomí, sdělil mluvčí.

Záchranáři pak převezli pacienty k dalšímu ošetření do bruntálské nemocnice, letecký transport naštěstí nebyl nutný.