Libor Witassek v úterý nečekaně rezignoval na funkce generálního ředitele a předsedy představenstva. Ve firmě ale zůstává i nadále.

Libor Witassek v úterý nečekaně rezignoval na funkce generálního ředitele a předsedy představenstva. Ve firmě ale zůstává i nadále. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Šéf Vítkovic Witassek nečekaně rezignoval. Ve firmě však zůstává i nadále

  • 3
Společnost Vítkovice, která se potýká s řadou problémů, přišla nečekaně o svého šéfa – generálního ředitele a předsedu představenstva Libora Witasska. Krizový manažer, který převzal vedení strojírenské firmy Jana Světlíka loni, aby ji pomohl z nejhoršího, skončil po roce a čtvrt prakticky ze dne na den.

„Z obou funkcí odchází na základě svého rozhodnutí,“ potvrdila mluvčí firmy Eva Kijonková s tím, že se tak stalo v úterý.

Podle informací MF DNES byl Witassek unavený, mimo jiné vleklým jednáním s bankami, která nevedla k výsledkům. Ve společnosti nicméně zůstává. Bude řídit rozvojové projekty ve firmě Vítkovice Engineering Services, která se zabývá vyhledáváním nových obchodních příležitostí a trendů, například v technologiích s použitím vodíku.

Sám Witassek náhlou změnu okomentoval stručně. „Děkuji za poskytnutou příležitost. Udělal jsem maximum pro poměrně složitý proces restrukturalizace a nyní se chci věnovat rozvoji nového byznysu,“ uvedl.

Stručný je i Světlík. „Já to vnímám tak, že budeme využívat silných stránek Libora Witasska v rozvojových projektech. Neodchází úplně,“ sdělil.

Nový člen nebude mít pozici generálního ředitele

Vítkovice zřejmě brzy doplní představenstvo o nového člena, který nahradí Witasska, ale nebude mít jeho pozici generálního ředitele.

„Společnost Vítkovice, a.s. dále řídí představenstvo pod vedením místopředsedy Igora Vlčka, dosavadního finančního ředitele skupiny Vítkovice,“ uvedla mluvčí Kijonková s tím, že tak by to mohlo fungovat delší dobu.

Další nečekanou zprávou ze strojírenského holdingu je to, že se insolvenčnímu správci společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) podařilo prodat firmu Hard v Jeseníku a jejích 150 zaměstnanců, kterým běží výpovědní lhůta, tak dostane šanci dál pracovat.

„Závod už koupila a zaplatila firma Moravia Industry, která lidem garantuje stejné pracovní podmínky včetně výhod sjednaných dříve v kolektivní smlouvě,“ říká insolvenční správce společnosti VPE David Vandrovec.

Podle něj je pro zaměstnance, kteří si nenašli lepší místo, výhodné výpověď stáhnout. „Na odstupné by museli čekat třeba rok. Firma VPE je v konkurzu, takže teď to není z čeho vyplatit,“ nastínil Vandrovec.