Mobilní telefon iPhone 11.

Mobilní telefon iPhone 11. | foto: discussions.apple.com

Úřednický nákup iPhonů narazil, Frýdek-Místek mobilní telefony vrátí

  • 23
Podivný průběh měla zakázka na nákup telefonů vyšší třídy, které si objednali úředníci magistrátu ve Frýdku-Místku. Poté, co se informace o pořízení šesti mobilních telefonů dostala na veřejnost, město nákup přístrojů zrušilo. Jejich potřebnost pro členy krizového štábu odůvodnilo v dlouhém vysvětlení.

„Telefony byly objednány bez vědomí vedení města a budou vráceny a místo nich budou pořízeny telefony nižší třídy, které budou dostačující,“ řekla Jana Matějíková, tisková mluvčí magistrátu.

Telefony Apple iPhone 11, 256 GB s dvojitou fotosoustavou měli získat někteří členové krizového štábu města, členové odboru bezpečnostních rizik, vesměs bývalí policisté, mezi nimiž je i někdejší policejní prezident Petr Lessy.

Tři telefony iPhone 11 si za 76 tisíc korun objednali úředníci u společnosti UNIJA tech 30. března, další dva a k tomu telefon Xiaomi Mi Note 10 Pro, celkem za 66,5 tisíce korun, o dva dny později.

V objednávce je uvedeno, že se telefony kupují „pro potřeby krizového štábu v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu“.

„Neustále zpracováváme obrovské množství mailů, chodí nám informace a pokyny z kraje, které předáváme dalším obcím, pohybujeme se v terénu a potřebujeme mít v mobilu prakticky malý počítač,“ odůvodnil potřebu telefonů vyšší kategorie vedoucí odboru bezpečnostních rizik a člen bezpečnostní rady města Tomáš Václavík.

Společnost z rodinného domu

Částka 25 250 korun, za které si úředníci jednotlivé telefony objednali, je cena na trhu v podstatě obvyklá, společnost Vodafone, mimo jiné poskytovatel telefonních služeb magistrátu, přístroje na přelomu března a dubna prodávala o zhruba dva tisíce korun levněji. 

„Dodavatel byl vybrán na základě rychlého zajištění telefonů a garance zajištění servisu na dobu 5 let,“ vysvětlil Martin Garba, vedoucí odboru vnitřních věcí, který objednávku zajišťoval.

Společnost UNIJA tech se sídlem v rodinném domě a bez vlastních internetových stránek, která není plátcem DPH, si město podle Garby vybralo na základě dobrých zkušeností. Loni od ní nakoupilo zboží v několika menších nákupech za 77 tisíc korun.