Po rozsvěcení svíček a podpisů v kondolenčních knihách hodlají města uctít zesnulého prezidenta pojmenováním ulic.

Po rozsvěcení svíček a podpisů v kondolenčních knihách hodlají města uctít zesnulého prezidenta pojmenováním ulic. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Frýdek-Místek a Český Těšín chtějí uctít prezidenta pojmenováním ulice

  • 2
Zesnulý první český prezident Václav Havel bude mít v některých městech Moravskoslezského kraje svou ulici či důstojné veřejné prostranství. Například Frýdek-Místek nebo Český Těšín už nyní vyhlašují, že se k podobné poctě dramatika, disidenta a prezidenta chystají.

"Václav Havel byl čestným občanem Frýdku-Místku, převzal i symbolický klíč od bran města. Proto je více než pravděpodobné, že podáme návrhy, aby se po něm jmenovaly ulice nebo konkrétní veřejná prostranství," sdělil MF DNES primátor Frýdku-Místku Petr Cvik.

Slzy pro Havla

Jak řekl, dovede si představit, že by se po Václavu Havlovi jmenovala některá z ulic nebo například evropské prostranství před kinem Petra Bezruče.

"Návrhy předám kulturní komisi k posouzení. Pokud je schválí, bude se jimi dále zabývat městská rada. Ta pak doporučí zastupitelstvu, aby schválilo pojmenování již konkrétních míst," uvedl Cvik. Podobně to vidí i v Orlové.

Hned po vzniku nové ulice

"Situace je zatím velice čerstvá. Od úmrtí Václava Havla uplynulo jen pár dnů. Rada města ani zastupitelstvo se kvůli pojmenovávání ulic či náměstí zatím nesešlo a nejednalo. Přesto nevylučujeme, že se tak nakonec stane. Václava Havla totiž považujeme za světovou osobnost. V Orlové již máme například třídu T. G. Masaryka, a tak se může stát, že v budoucnu pojmenujeme některou z ulic po Václavu Havlovi," sdělil místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Také vedení Českého Těšína smýšlí stejným způsobem. "Václav Havel patří k významným českým státníkům, a pokud v Českém Těšíně vznikne nová ulice, pak bude zcela jistě navrženo, aby se jmenovala po prvním českém prezidentovi," přidala se mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

V dalších větších městech Moravskoslezského kraje o něčem podobném zatím nepřemýšlejí. "O pojmenování ulic nebo části města po Václavu Havlovi jsme zatím neuvažovali," uvedla mluvčí Nového Jičína Marie Machková. Stejně reagovali zástupci Hlučína, Krnova, Opavy, Bruntálu, Karviné či Ostravy.