Společnost Varroc Lighting System v lednu představila nové vývojové centrum...

Společnost Varroc Lighting System v lednu představila nové vývojové centrum elektroniky | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Patenty i unikátní výrobky. Firmy z kraje cílí na zahraniční trhy

  • 0
Výrobci z Moravskoslezského kraje vidí v současnosti příležitosti prosadit se na zahraničních trzích. Například v Rusku a na Slovensku, ale i v Německu či Polsku.

Sázka na stavbu vlastního vývojového centra se společnosti Varroc Lighting Systems ze Šenova u Nového Jičína vyplácí. Firma v ní v současnosti vyvíjí mimo jiné i automobilová světla využívající takzvané Surface LED technologie. Ty zřejmě už brzy nahradí osvětlovací technologie využívané u luxusních automobilů.

„Patentovaná technologie Surface LED kombinuje jemný vzhled OLED (organických světelných diod, pozn. red.) s výkonností a flexibilitou klasických LED,“ vysvětluje novinku mediální zástupkyně firmy Naděžda Šeráková.

„Zákazníci by rádi při osvětlení vozidel využívali technologie OLED, ale náklady a technické komplikace je zatím omezily pouze na několik vozidel prémiové třídy,“ doplňuje Todd C. Morgan, viceprezident globálního vývoje produktů Varroc Lighting Systems.

„Naše technologie tyto překážky eliminuje a dokonce přidává několik funkcí, které při využívání OLED zatím nejsou možné,“ říká.

Stručně řečeno – nové osvětlovací prvky jsou levnější a dají se lépe tvarovat. To by mělo firmě ve výsledku umožnit například větší volnost při navrhování nových světel.

S vynálezem čekají na výstavbu nových plynovodů

Hlavně se zájmem ze zahraničí počítají na Vysoké škole báňské, kde se po české patentové ochraně podařilo získat vynálezu bezkontaktního laserového měření trub i patent pro Rusko.

„Náš přístroj umí bezkontaktně měřit nejen průměr, ale také tloušťku stěn přímo na vyráběné trubce, i když je žhavá,“ popisuje hlavní řešitel projektu David Fojtík z Vysoké školy báňské.

Měřicí aparatura už funguje ve vítkovické válcovně trub Třineckých železáren, ruský patent by pak měl pomoci k rozšíření do zahraničí. Podmínkou je však uvolnění politické situace, ta současná totiž prodeji dalších měřičů spíše brání.

„Čekáme, až se začne s výstavbou nových plynovodů, pak bude náš patent zajímavý i pro firmy v Rusku, urychluje totiž výrobu,“ popisuje Fojtík.

Gascontrol cílí na slovenský trh

Na skladování plynu se zaměřili také vývojáři ve společnosti Vítkovice Mechanika, kteří vyvinuli první chytrý kontejner na výdej biometanu na světě.

„Zařízení má elektronický systém ovládání ventilů a je schopné plnit automobily, autobusy a další vozidla spalující dané palivo. To vše bez použití jakéhokoliv kompresoru,“ přibližuje Eva Kijonková, tisková mluvčí Vítkovic.

„Zařízení je určené hlavně pro výrobce biometanu. Nepotřebuje pro umístění a provoz stavební povolení. Bezdrátově totiž přenáší informace o svém stavu a poloze. Kontejner už má svého konkrétního zákazníka a v těchto dnech míří na export,“ uvádí.

Na slovenský plynárenský trh chce zase proniknout havířovská společnost Gascontrol Plast. Pomoci jí v tom má plastové potrubí nové generace, které firma vyrábí na vlastnoručně vyvinutých strojích.

„Provedli jsme náročnou přestavbu dvou výrobních linek,“ říká ředitel firmy Gascontrol Plast Marek Marhevský.

„Vícevrstvé potrubí má špičkové vlastnosti, kdy nabízí například vyšší odolnost vůči pomalému šíření trhliny, lze tedy na něj použít hrubší obsypový materiál, a snižuje se i riziko defektu vlivem technologické nekázně,“ přibližuje.

Vedle slovenského plynárenského trhu hledá Gascontrol také možnosti působení na polském a německém trhu. „Na těch ale budeme muset ještě pracovat,“ doplňuje ředitel.