Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu - jako hlavní chod kuchař připravil...

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu - jako hlavní chod kuchař připravil jehněčí pečeni s kůzlečí klobáskou, pyré z červeného zelí a bramborové šišky s cibulkou. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Maurerova festivalu jídla se v kraji zúčastní 11 restaurací. Nejvíc po Praze

  • 3
Přehlídka netradičních delikates od nejlepších šéfkuchařů. To je Grand Restaurant Festival, jehož VI. ročník startuje ve čtvrtek 15. ledna a potrvá až do konce února. Moravskoslezský kraj přichází poprvé s nejširší nabídkou zapojených restaurací v zemi hned po Praze. A gastroturistům se už zbíhají sliny.

Nežije v přepychu, ale bez okolků si připlatí za kvalitní jídlo. A neváhá za ním i cestovat. „Moje žena vaří skvěle. Vždycky říkám, že mě ulovila na svíčkovou,“ směje se 47letý Miroslav Fabián z Bruntálska.

Přesto se při svých cestách po kraji rád zastavuje v restauracích s vyhlášenou kuchyní. Sjednává si tam i pracovní schůzky. Mezi jeho oblíbené podniky patří třeba restaurace U Tiskárny. Když zjistil, že právě ta se jako jediná z Opavska zapojí do letošního Grand Restaurant Festivalu, měl jasno.

„Festivalové nabídky jsem ještě nikdy nevyužil, ale tu letošní si rozhodně nenechám ujít. Sliny se mi sbíhají už jen při čtení názvu prvního chodu - duet pomalu tažené srnčí kýty a růžového srnčího hřbetu na bramborové placce, červená řepa, batátové pyré. Asi navštívím i krnovský Hotel Cvilín, který mám nejblíž. A možná se vydám i do Miura Hotelu v Čeladné. Miluji totiž kachní játra foie gras, a tam nabízejí jako chuťovku navíc pěnu foie gras se štramberským uchem a hrušku s kardamomem,“ rozplývá se nad festivalovým jídelníčkem.

Není přitom sám. Gurmánů a gastronautů, tedy lidí, kteří neváhají za nevšedním jídlem cestovat, právě v Moravskoslezském kraji viditelně přibývá. „Je to znát. Zřejmě to souvisí s rozrůstající se nabídkou kvalitních restaurací,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer, který začal před devatenácti lety hodnotit restaurace v Praze a postupně celý projekt rozšířil do dnešní podoby.

V Moravskoslezském kraji bude nejvíc restaurací po Praze

První gastrofestival pořádal před šesti lety jen v Praze. Protože vzbudil velký zájem, už o rok později ho rozšířil do celé země. Tehdy se ale zapojily jen tři podniky z našeho kaje. Letošní VI. ročník festivalu se bude konat v 85 restauracích na území 32 měst. V Moravskoslezském kraji najdou zájemci 11 festivalových restaurací, což je nejvíc v historii akce. Jejich přehled naleznou zájemci na stránkách festivalu.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer.

„Protože nám jde o podniky, které jsou zajímavé nejen kuchyní, ale i prostředím a kvalitou obsluhy, některé zájemce o účast jsme odmítli. V několika krajích bude letos vyšší gastronomii za zvýhodněné ceny nabízet jen jedna restaurace. Naopak v Moravskoslezském kraji je těch restaurací nejvíc hned po Praze. Těší nás, že k ostravským hotelům a dalším podnikům, které se účastní akce tradičně, se poprvé přidaly restaurace U Tiskárny z Opavy a Jiný svět z Frýdku-Místku, nechybí Hotel Miura v Čeladné a vrátil se i krnovský Cvilín hotel,“ zhodnotil situaci v kraji Maurer.

„Účastnili jsme se dva roky po sobě. Hned poprvé nás překvapil obrovský zájem, měli jsme asi 270 návštěvníků, přijeli gastroturisté až z Ostravy nebo Olomouce,“ vzpomíná spolumajitelka krnovského hotelu Michaela Michailidisová. A netají, že loni se účastnit nemohli, protože odešel šéfkuchař.

„Myslel si, že jinde mu bude líp, ale po čase se k nám zase rád vrátil, a protože je kreativní, opět nachystal festivalové menu,“ dodává.

Zástupci restaurací už ochutnali menu z ostravského zámku Zábřeh

Šéfkuchaři nebo jiní zástupci festivalových restauraci z regionu se ve čtvrtek setkali s Pavlem Maurerem v ostravském zámku Zábřeh. Tamní šéfkuchař je pohostil netradičními pochoutkami, které nabídne lidem s festivalovou rezervací. Bez ní si totiž nabízené pokrmy objednat nelze. Loni si festivalová menu v hodnotě od 250 do 600 korun objednalo a předem zaplatilo téměř 30 tisíc lidí z celé země.

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu -jako předkrm byl Přeštický bůček...
Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu - jako hlavní chod kuchař připravil...

Zámek Zábřeh nabídl festivalové menu -jako předkrm byl přeštický bůček sous-vide, uzený hovězí jazyk, morkovo-křenový noček, omáčka z piva a hořčice (vlevo) a jako hlavní chod kuchař připravil jehněčí pečeni s kůzlečí klobáskou, pyré z červeného zelí a bramborové šišky s cibulkou.

„Zajímavé a odvážné,“ zhodnotil podávané tříchodové menu Maurer. Ocenil morkovo-křenový noček, který ještě nikde nejedl, chutnou kůzlečí klobásku či zmrzlinu z černého piva vyráběného v zámeckém pivovaru podávanou se švestkovým tartarem, hruškovými chipsy a sladovou sušenkou.

„Věřím, že my budeme mít lepší menu,“ kasali se polohlasně někteří z přítomných šéfkuchařů.

Majitel opavské restaurace Jiří Krčmář si jídla naopak vyfotil. „I když nejsem kuchař, dohlížím na jídelníček a stále hledám inspiraci. Festivalové menu připravujeme ve spolupráci s pražským šéfkuchařem Vladimírem Šmejkalem. Očekávám, že přijde nejméně dvě stě lidí. Vím, že naši stálí hosté už na to čekají. Na naše gurmánské večery přichází až sto lidí najednou,“ líčí.