Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Falešná advokátka měla i padělaný diplom z Moskvy, zjistili policisté

  • 8
Marie Adamcová z Frýdecko-Místecka, která se několik let vydávala za právničku, má další problém. Už před půl rokem ji soud za lži uložil podmínku. Nyní policisté zjistili, že vysokoškolský diplom z Moskvy, kterým se snažila u soudu hájit, je padělek.

Osmatřicetiletá žena si před jméno téměř osm let vkládala titul Mgr., ačkoliv nikdy žádnou vysokou školu nevystudovala. Přesto jako advokátka pracovala a od klientů inkasovala desetitisícové odměny. Šíře její práce byla nezměrná, dokonce několika firmám poskytovala paušální právní služby, radila při rozvodech, navrhovala dohody o upravení majetkových vztahů. Lidé si k ní dávali do úschovy vysoké částky.

Ceny falešné právničky byly velmi výhodné

Klienti s ní byli spokojení a ceny měla nižší než konkurence. Jenže před dvěma roky na ni ostatní právníci podali trestní oznámení a policisté Adamcovou obvinili z nedovoleného podnikání.

"Při výslechu policistům uvedla, že vystudovala vysokou školu někde v Anglii, na přesné jméno školy si však nedokázala vzpomenout a diplom nemohla údajně najít," uvedl frýdecko-místecký policejní mluvčí Ivan Žurovec. Před  půl rokem dostala za nedovolené podnikání od soudu podmíněný trest.

Tím ale případ neskončil. Žena se totiž u soudu k překvapení všech snažila hájit, že má i vzdělání z Ruska. A předložila vysokoškolský diplom Akademické právní univerzity v Moskvě, kterou měla absolvovat před deseti lety.

Žena zkoušela padělek legalizovat

Na rozsudek to nakonec vliv nemělo, kriminalisté se ale začali o diplom zajímat a požádali o pomoc ruské kolegy. Měli totiž podezření, že jde o padělek. A to se jim nyní potvrdilo.

"Žena tohoto jména nikdy na této škole nestudovala. Diplom je sice na skutečném státním blanketu, razítko školy je však padělané, chybné je jméno rektora školy a datum vykonání státní závěrečné zkoušky," uvedl Žurovec.

Nyní se její dosavadní podmínka může po novém obvinění za padělání a pozměňování veřejné listiny změnit ve dvouleté vězení.