Ledovec Garibaldi před přídí plachetnice Selma.

Ledovec Garibaldi před přídí plachetnice Selma. | foto: Selma Expeditions

Pokus o námořní rekord. Expedice vyrazila na jachtě k břehům Antarktidy

  • 1
Z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart ve čtvrtek nad ránem středoevropského času vyrazila na plachetnici Selma česko-polská expedice ke břehům Antarktidy. Vytvořit chce nový námořní rekord: doplout až do Velrybí zátoky v Rossově moři. Tak daleko na jih ještě žádná z jachet nedorazila.

Českou republiku v expedici zastupuje spoluzakladatel Českého antarktického polárního fondu Dušan Jamný. Cílem fondu je získávat peníze a podporovat český výzkum v Antarktidě.

Plavba do Velrybí zátoky by mohla trvat zhruba sto dní. Zátoka se nachází na 78. stupni a 38. minutě zeměpisné šířky na jižní polokouli. Z tohoto místa vyrážely objevovat Antarktidu četné polární výpravy, a to včetně expedice Roalda Amundsena.

V podobně dalekých cestách na jih jachtám brání zamrzlé a rozbouřené moře. Je to oblast, kam vyplouvají především ledoborce. Dosud nejjižněji doplula jachta na jižní polokouli k zeměpisné šířce 77 stupňů a 51 minut.

„Rossovo moře je kvůli ledovému příkrovu, četným krám a špatnému počasí nejobtížněji dostupným mořem na světě,“ řekl před odjezdem na expedici Jamný.

Je absolventem Vysoké námořní školy ve Štětíně a majitelem firmy pro zaoceánskou přepravu zboží, která před deseti lety přepravila z České republiky do Antarktidy vědeckou Mendelovu stanici brněnské Masarykovy univerzity.

Vědci na ní zkoumají zejména změnu klimatu a tzv. antarktické oázy, což jsou oblasti, na nichž po ústupu ledovců vzniká život v podobě mechů a řas.