Po šesti hodinách skončila evakuace Poruby. Pyrotechnici bombu zneškodnili

  • 123
Zhruba tisícovka lidí se odpoledne musela evakuovat v ostravském obvodu Poruba. V ulici V Zahradách totiž byla objevena asi stokilogramová letecká puma z 2. světové války. Mimořádná opatření skončila zhruba po šesti hodinách.

Pyrotechnikům z Frýdku-Místku a z Olomouce se v devatenáct hodin podařilo z nevybuchlé pumy odstranit takzvaný iniciační mechanismus, tedy zapalovač, čímž byla zneškodněna. 

„Torzo bomby i s odděleným zapalovačem nyní bude naloženo na speciální vozík a odvezeno na bezpečné místo k úplnému zneškodnění. Současně byli lidé vyzváni, aby se vrátili do svých domovů,“ uvedl policejní mluvčí René Černohorský.

Evakuace se kromě bytových domů a rodinných domů týkala části fakultní nemocnice, úřadů, mateřských i základních škol i gymnázia. „Jde o zhruba tisíc osob,“ poznamenal odpoledne policejní mluvčí Černohorský.

Konstatoval, že šlo o poměrně náročnou policejní akci v perimetru zhruba šest set metrů od místa nálezu. 

Nevybuchlou bombu našli dělníci při výkopových pracích plynové přípojky do jednoho z rodinných domů. Puma podle odhadu váží padesát až sto kilogramů a její rozměry jsou devadesát krát šedesát centimetrů.

Policejní pyrotechnici zneškodnili leteckou pumu z 2. světové války, kterou našli dělníci v ostravském obvodu Poruba. (9. září 2021)

Uzavřeny pro dopravu jsou například ulice 17. listopadu, Nábřeží SPB, K myslivně a Vřesinská. Redaktor MF DNES hlásil velké dopravní problémy na příjezdech do Poruby od Ostravy. „Svinovské mosty jsou zcela ucpané a všude jsou kolony,“ nastínil. Současná mimořádná situace totiž ještě zkomplikovala už tak neutěšený stav vlivem četných oprav mostů a vozovek.

„Okruh, kde se musejí lidé evakuovat, se v našem případě týká objektu ředitelství v Domu sester. V žádném případě jsme nemuseli evakuovat pacienty, protože lůžkové části leží mimo nutnou evakuaci,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Přes dvě stovky dětí evakuovali i ze soukromé základní školy a gymnázia Hello, která stojí na ulici Čs. exilu. 

„Starší děti šly domů, s mladšími stojíme na bezpečném místě a čekáme na rodiče, až si je odvezou. Zvládli jsme to bez problémů a rychle, ostatně evakuaci pravidelně cvičíme. Děti jsou v pohodě, pro část z nich je to až atrakce,“ uvedla okolo patnácté hodiny zástupkyně ředitelky Petra Nosková.

Zajištění převozu pro nepohyblivé

Evakuace se týkala i porubského obvodního úřadu. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. Jen my na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku a naše pracovní četa tam potřebné vozila,“ uvedla starostka porubského obvodu Lucie Baránková Vilamová.

Černohorský řekl ČTK, že někteří evakuovaní byli nepohybliví. „Těm jsme pomáhali a zajišťovali jejich převoz do domu pro seniory Slunečnice,“ řekl Černohorský. Dodal, že policisté postupně obcházeli dům od domu a byt od bytu.

Muž stojící před poliklinikou fakultní nemocnice si redaktorovi MF DNES postěžoval: „Nepustili mě domů, tak tady čekám. Vůbec nevíme, co se bude dít.“ 

Nejspíše pozůstatek bojů o Ostravu

Ředitelka Památníku 2. světové války v nedaleké Hrabyni na Opavsku Kamila Poláková řekla, že v této lokalitě nejde o překvapivý nález. „Právě na Opavsku a na okraji Ostravy se stále ještě nachází poměrně hodně munice z Ostravsko-opavské operace z jara 1945. Právě z těchto krutých bojů při osvobozování Ostravy bomba nejspíše pochází,“ uvedla Poláková. 

Dodala, že další možností je pozůstatek amerického bombardování ostravského průmyslu ze srpna 1944, přičemž bomby zasáhly i části Ostravy. Tehdy zahynulo přes čtyři sta lidí.

Ředitelka také upozornila, že munice ještě může být plně funkční a tedy i velmi nebezpečná.