Pohled na novou elektroloď, která začne brázdit přehradu Slezská Harta. | foto: Městský úřad Bruntál

Přehradu na Bruntálsku bude brázdit nová elektroloď. Dostala jméno Harta

  • 1
Přímo na hladině Slezské Harty na Bruntálsku dokončují novou loď. Plavidlo, poháněné výhradně elektřinou, bude od příští sezony po přehradě vozit turisty. Teď kotví v zátoce u Razové, uvnitř se pracuje a následovat bude testování a zkušební provoz.

„Právě se dodělává elektroinstalace. Práce by měly trvat ještě dva tři týdny, pak se počítá se zátěžovými testy a zkušebním provozem,“ popsal aktuální dění na palubě předseda mikroregionu Slezská Harta Libor Unverdorben.

Velkokapacitní výletní loď ponese jméno Harta, vzešlo z ankety na webových stránkách mikroregionu. Na hladinu Slezské Harty loď dosedla první zářijovou neděli, na vodu ji spouštěly dva jeřáby. 

Zbývá dokončit její vrchní palubu a elektroinstalaci. Zázemí najde v Leskovci nad Moravicí, kde bude kotvit.

Snahy o provoz velkokapacitní lodi na Hartě se datují už do roku 2014. O dva roky později se na ni mikroregionu podařilo získat čtrnáctimilionovou krajskou dotaci.

I její pořízení provázely komplikace. „Samotný výrobce lodi vzešel z opakovaného výběrového řízení a našel se až v Polsku. Poté se již rozběhly práce naplno. Projektová dokumentace byla ke konci roku 2017 schválena nejvyšší certifikační autoritou a následně začala výroba trupu lodi a jednotlivých komponentů,“ upřesnil Unverdorben.

Slezskou Hartu bude brázdit nová elektroloď.

Loď pojme pětačtyřicet lidí a posádku. Unikátní je v tom, že je výhradně na elektropohon, aby vyhověla legislativě a omezením spojeným s přehradou, která je zásobárnou pitné vody. 

Je bezbariérová, horní paluba poslouží jako vyhlídková, dole se počítá s vyhrazeným prostorem pro kočárky a kola. Výletníky bude vozit od příští sezony.

Zatím turisty po Slezské Hartě vozí Santa Maria, replika staré plachetnice, jež pojme nejvýše deset cestujících. Lodní doprava byla na Hartě zahájena v roce 2010.