Policisté zajistili při prohlídkách elektroniku, hotovost, dokumenty i cennosti.

Policisté zajistili při prohlídkách elektroniku, hotovost, dokumenty i cennosti. | foto: PČR

Podnikatelé z Ostravy oklamali systém EET, stát okradli o miliony

  • 470
Zástupci dvou ostravských firem podle policie obešli systém EET, když za pomoci IT specialistů upravili své pokladní systémy tak, aby posílaly zkreslené údaje o tržbách. Stát na daních poškodili o 14 milionů Kč.

Jednatelé zastupující dvě firmy provozující síť obchodů po celé republice, okradli stát o 14 milionů korun na daních, když nepřiznali tržby za 45 milionů korun. „Společníci si najali IT specialistu, který udělal v pokladním systému firem takové úpravy, aby neodcházely do systému EET všechny tržby,“ vysvětlil mechanismus náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita. 

Obě firmy společně provozovaly velkou síť obchodů v republice. „Obchody se zabývaly prodejem potravin,“ uvedl řekl vyšetřovatel Martin Válek, který už blíže nechtěl činnost firem specifikovat. 

Síť má po celé zemi desítky prodejen a zaměstnanců. Provozuje i internetový obchod.

Na podvodné jednání jejich zástupců přišel finanční úřad při kontrolním nákupu. Odeslané údaje do systému EET se totiž neshodovaly s položkami u nákupu. „Ten jsme provedli už na základě určitého podezření,“ potvrdil ředitel Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj Bronislav Kadlubiec. 

Podotkl, že podle něj systém EET poskytuje dostatečnou ochranu a není třeba hledat další prevenci. „Pachatele jsme díky kontrolnímu mechanismu a spolupráci s policií odhalili,“ dodal Kadlubiec. Ředitel úřadu nicméně nevyloučil, že se podobné snahy firem o zfalšování údajů mířících do systému EET mohou opakovat. 

Policisté činnost skupiny sledovali od poloviny minulého roku poté, co obdrželi trestní oznámení právě z finančního úřadu. „Za více než rok jsme zjistili, že z celkového zhruba stomilionového obratu firmy zatajily téměř polovinu tržeb,“ zmínil Martin Válek. „Škoda vznikla na dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob,“ podotkla mluvčí Generálního finančního ředitelství Klára Křehlová.

Pěti zadrženým, mezi nimiž jsou jednak jednatelé firem i IT specialisté, nyní hrozí za krácení daně až desetileté tresty. Obvinění se podle policistů přiznali. 

Válek dodal, že při zářijovém zásahu proti skupině policisté zajistili majetek v hodnotě okolo 20 milionů korun. Šlo o 12 milionů korun v hotovosti či na účtech, luxusní šperky či drahé hodinky.  „Obvinění projevili ochotu nahradit způsobenou škodu,“ dodal Válek. 

Ministerstvo financí ve středu upozornilo, že ze strany pachatelů nedošlo k prolomení systému EET. „Nejednalo se o žádné prolomení systému evidence tržeb, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznával,“ podotkl mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík. 

Ministerstvo zdůraznilo, že se jednalo pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení firem a veškeré systémy Finanční správy jsou nadále bezpečné. „Je to právě moderní systém on-line elektronické evidence tržeb, který je na rozdíl od standardních registračních pokladen proti tomuto typu podvodu odolný a případné podvodné jednání tak nezůstane neodhaleno,“ dodal Vintrlík.