Na dýních se velmi rádi pochutnají například ostravští hroši.

Na dýních se velmi rádi pochutnají například ostravští hroši. | foto: ZOO Ostrava

Máte přebytky dýní? Naši hroši a medvědi to ocení, nabízí ostravská zoo

  • 0
Letošní výborné úrody dýní hodlá využít i ostravská zoologická zahrada. Nabízí zahrádkářům, že pokud mají pěstitelské přebytky, se kterými si neví rady, určitě dýně přijme. Poslouží k výzdobě a zejména ke zpestření jídelníčku některých druhů zvířat.

Zná to asi většina pěstitelů dýní. Počáteční pýchu a radost z často obřích oranžových plodů střídá starost se zpracováním. Kompoty, marmelády, zelí nebo bábovky už jsou dávno hotové, ale dýní stále zbývá více než dost a ani známí nebo příbuzní už nemají zájem.

Naopak v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava budou mít z dýní radost. „Přebytky každopádně využijeme. Dýně poslouží k výzdobě podzimního areálu a také jako krmivo některých druhů zvířat,“ potvrdila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Na dýních si s nadšením pochutnají například hroši, medvědi, prasata nebo některé druhy opic.

Navíc, pokud to protikoronavirová opatření dovolí, se v sobotu 6. listopadu uskuteční v zoo akce Haloween spojená například s dlabáním dýni (podrobněji zde).

„Kromě dýní rádi přijmeme i další podzimní plody, například šípky, jeřabiny a žaludy. Možné je i zapojení do soutěže Šípkový podzim,“ dodala mluvčí Nováková s tím, že výjimku tvoří plody jírovce maďalu, tedy kaštany, které zoo nepřijímá. „Zvířata chovaná u nás totiž tyto plody nekonzumují.“