Igor Dvořáček už v nemocnici opět pracuje.

Igor Dvořáček už v nemocnici opět pracuje. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Odvolání šéfa ústavu soudního lékařství v Ostravě je podle rozsudku neplatné

  • 9
Další soudní spor vyhrál v pondělí Igor Dvořáček, bývalý přednosta Ústavu soudního lékařství ve Fakultní nemocnici Ostrava. V květnu se vrátil po dvou letech od svého propuštění na pracoviště, kde strávil téměř 40 let. Zatím jako řadový lékař. Ale má šanci znovu nastoupit i do vedoucí funkce

Z vedoucí pozice Igora Dvořáčka odvolal bývalý ředitel Evžen Machytka společně s tehdejším děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Pavlem Zončou.

Dvořáček žádal, aby soud jeho výpověď z pracovního poměru i odvolání z funkce prohlásil za neplatné. Na jaře získal zpět svoji práci a v pondělí i funkci šéfa ústavu. Zatím ale nepravomocně. A nemocnice se zřejmě odvolá. „Čekáme na rozsudek, pak zvážíme další postup,“ řekla mluvčí zařízení Petra Petlachová.

Stejný soudní spor jako Dvořáček nedávno vyhrála i jeho manželka Jana, kterou Machytka se Zončou před dvěma lety odvolali z funkce přednostky ústavu patologie.

„Písemné rozsudky ještě nejsou. Ale verdikt soudce zdůvodnil jednoznačně: Odvolání z funkce nesledovalo legitimní cíl, ale poškození žalobce. Odvolání bylo vedeno osobní záští a došlo tak ke zneužití práva,“ uvedl v pondělí Dvořáček.

Manželé tak vyhráli už čtyři soudní spory s nemocnicí. Dvořáček tam opět pracuje, jeho žena dosud ne. Do práce se měla vrátit už v lednu, kdy rozsudek o neplatnosti její výpovědi nabyl právní moci. Nemocnice jí sice nabídla místo, ale neadekvátní jejímu vzdělání, což potvrdila i odborná společnost.

Její návrat na patologii si podle informací MF DNES nepřejí někteří lékaři a patrně i ministr zdravotnictví, který tehdy tvrdil, že přednostka byla ve střetu zájmů. Soud ale nic takového nezjistil.

Manželé si nárokují statisíce korun

A tak přesto, že nemocnici chybí patologové, je odbornice s titulem docentky doma a čeká. 

Nemocnice už jí musela kromě soudních nákladů vyplatit ušlou mzdu za letošních necelých šest měsíců i náhradu mzdy za šest měsíců roku 2018. Dvořáčková ale podala žalobu, kterou se domáhá dalších statisíců.

„Nemocnice mi vyplatila část peněz, ale sumu počítala ze mzdy řadového lékaře, ne z platu přednostky, takže tam nemalá část chybí,“ řekla Jana Dvořáčková s tím, že podobné je to také u jejího manžela.

Oba jsou navíc přesvědčení, že jim náleží náhrada mzdy za celou dobu, kdy jim vedení nemocnice neumožnilo pracovat. Nemocnice má názor odlišný, proto se rozhodli domáhat se peněz soudně.