Policisté rozprášili drogový gang, jeho členem byla i 72letá důchodkyně

  • 9
Tříčlenný gang, který vyrobil desítky kil pervitinu, před pár dny pozatýkali moravskoslezští kriminalisté. V poutech skončili dva čtyřicátníci a jedna seniorka.

Organizovanou skupinu policisté sledovali přes dva roky. Podle zjištění kriminalistů v ní měl každý člen svou roli. 

Osmačtyřicetiletý muž nakupoval v příhraničí léčiva a zajišťoval chemikálie potřebné k výrobě pervitinu. Tu pak společně se 46letým mužem, hlavou gangu, vyráběli. V tom jim pomáhala i dvaasedmdesátiletá seniorka, se kterou se muži znali z dřívějška. Zda byl mezi muži a starší paní příbuzenský vztah, nechtěli policisté komentovat.

Droga pak mířila k distributorům, kteří ji prodávali v Moravskoslezském kraji, ale i na Olomoucku a v polském a slovenském příhraničí.

Zadržený šestačtyřicetiletý muž je podle kriminalistů na drogové scéně v Moravskoslezském kraji „velkou rybou“. I proto nebylo sledování gangu jednoduché. „Nepoužívali například mobilní telefony. Na místě a času setkání se domluvili ústně,“ podotkl vedoucí krajského Toxi týmu Jakub Mohyla. Drogu vyráběli v obou zmíněných krajích. „Varnu měli v bytě i rodinném domě,“ informoval Mohyla. 

S dostatkem důkazů se kriminalisté před pár dny rozhodli jednat. Členy skupiny pozatýkali na různých místech Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Při domovních prohlídkách našli varnu, chemikálie, peníze, luxusní auto i elektroniku.

Podle zadrženého množství drogy a látek potřebných k její výrobě, byla skupina schopna vyrobit až 130 kilo pervitinu v hodnotě zhruba 150 milionů korun. Do oběhu se dostalo několik desítek kilogramů této návykové látky.

Zadržení muži z Karvinska jsou ve vazbě, hrozí jim až dvanáctileté vězení. Dříve netrestaná seniorka je stíhaná na svobodě, může jít do vězení až na deset let.