Ekologizace hromadné dopravy v Ostravě pokračuje. Dopravní podnik kupuje 24 elektrobusů značky Solaris. | foto: Dopravní podnik Ostrava

Ostravou bude jezdit 24 elektrobusů, dopravní podnik stály 308 milionů

  • 8
Modernizace a ekologizace hromadné dopravy v moravskoslezské metropoli pokračuje. Dopravní podnik Ostrava (DPO) převzal začátkem března 24 dvanáctimetrových autobusů poháněných plynem a podepsal kupní smlouvu na 24 kusů elektrobusů včetně nabíjecích stanic.

Za 308 milionů bez DPH je dodá společnost Solaris Bus & Coach, která uspěla ve výběrovém řízení.

„Jedná se o dosud největší zakázku na elektrobusy v České republice. Máme zájem mít největší podíl ekologických vozidel ve svém parku,“ uvedla mluvčí DPO Tereza Šnoblová s tím, že první z nových elektrobusů Solaris by měly začít jezdit po Ostravě už za rok.

Jde o vozidla dlouhá dvanáct metrů s průběžným nabíjením, která pojmou až 80 sedících i stojících cestujících.

Předpokládá se, že po deseti minutách rychlonabíjení by měla ujet dalších 30 kilometrů. Takové nabíjení je možné až 18 krát za 24 hodin. Vozy ale bude možné nabít i na velkých nabíjecích stanicích, které vzniknou v garážích na Hranečníku i v centru města.

DPO plánuje nasazení elektrobusů na linkách číslo 22, 28, 30, 32, 34, 51, 52, 53, 56 a noční lince 43. Většinu nákladů na jejich pořízení, 85 procent by měla podniku uhradit dotace z fondů Evropské unie.

K novinkám ve flotile ekologických vozidel DPO bude už na konci letošního roku patřit také dvojice nízkopodlažních minibusů poháněných plynem od slovenské společnosti Rošero – Distribution s. r. o. Ta zvítězila na druhý pokus. Poprvé byla loni ze soutěže vyloučena, ale protože zůstal jen jeden uchazeč, DPO soutěž zopakoval a nedávno podepsal s vítězem smlouvu.

Za dva plynové minibusy zaplatí Ostrava 6,178 milionu bez DPH, což je méně než původně předpokládaných 6,4 milionu. „Kromě toho nyní soutěžíme ještě dodávku 18 parciálních trolejbusů,“ dodala Šnoblová.