Doubledeckery dorazily do Ostravy. Do provozu je dopravce nasadí na podzim....

Doubledeckery dorazily do Ostravy. Do provozu je dopravce nasadí na podzim. (srpen 2020) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Doubledeckery dorazily do Ostravy, na podzim vyjedou do ostrého provozu

  • 3
Do Ostravy už dorazily dva doubledeckery, které dopravní podnik na podzim nasadí do ostrého provozu. Nové dvoupatrové autobusy s pohonem na CNG budou jezdit především mezi zoologickou zahradou a Dolní oblastí Vítkovice.

Autobusy v minulých dnech dorazily do paskovského závodu společnosti Scania, která je po nezbytných úpravách předá Dopravnímu podniku Ostrava (DPO).

„Dokončovací práce spočívají především v instalaci palubních, odbavovacích a kamerových systémů, běží také homologační proces pro provoz nového vozidla na silničních komunikacích,“ uvedla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková.

Doubledeckery jsou čtyři metry vysoké, mají klimatizované spodní podlaží, mechanickou plošinu pro invalidní vozík a wifi připojení v obou podlažích.

„Jsou poháněny plynem CNG, takže nebudou tolik zatěžovat ovzduší,“ říká předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Podle původních plánů se měly dvoupatrové autobusy objevit na ostravských silnicích už na začátku července. Španělská pobočka Scanie ale čelila odstávce provozu kvůli pandemii koronaviru. Nový termín jejich uvedení do provozu se tak přesunul na podzim.

„Budou jezdit o prázdninách, víkendech a českých i polských státních svátcích na lince mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice. Ve všední dny je budeme nasazovat i na jiných linkách nebo budou k dispozici i pro objednávkovou dopravu,“ doplňuje Morys.

DPO se stane prvním dopravcem v zemi, který bude doubledeckery provozovat na běžné lince. Za každý autobus zaplatil DPO necelých 15 milionů korun.